Helft+boeren+Vechtdal+levert+in+door+coronacrisis
Nieuws
© Joost de la Court

Helft boeren Vechtdal levert in door coronacrisis

De helft van 1.700 ondervraagde boeren in het Vechtdal heeft gemiddeld 28,5 procent minder omzet sinds het uitbreken van de coronacrisis. Hierdoor worden duurzaamheidsinvesteringen uitgesteld en er bestaan zorgen over de 1,5 metersamenleving.

Dat blijkt uit een onderzoek dat MarketingOost en Stichting Stimuland in samenwerking met het Ondernemershuis voor het Vechtdal uitvoerden voor de gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen. Voor de gemeenten brengt het onderzoek de gevolgen van de coronamaatregelen voor de sector in beeld en bieden de resultaten handvatten voor hulp en ondersteuning voor agrarische ondernemers.

Bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van afzet naar horeca en export, worden extra hard getroffen, zo blijkt uit het onderzoek. Op de lange termijn verwachten veel ondernemers dat de opbrengsten van hun producten (verder) gaan dalen. Bedrijven met nevenactiviteiten zijn bezorgd over hoe ze hun activiteiten moeten vormgeving in de 1,5 metersamenleving. Door de verminderde opbrengst worden grote investeringen gericht op verduurzaming uitgesteld.


Rekening houden met beperkte investeringsruimte

De belangrijkste aanbeveling van Stimuland richting de gemeenten is dat bij het opstellen van nieuw duurzaamheidsbeleid voor de agrarische sector, rekening wordt gehouden met de beperkte investeringsruimte nu de omzet zo sterk daalt.

Stimuland adviseert op de korte termijn actief te kijken naar de mogelijkheden om (tijdelijk) gemeentelijke heffingen te verlagen, uitstel van betaling te verlenen of een grotere spreiding in de betaling van de lokale heffingen mogelijk te maken.


Herstellen van de crisis

Wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen: 'Als gemeenten in het Vechtdal wilden we weten hoe onze agrarische ondernemers ervoor staan. Dit onderzoek heeft een duidelijk beeld opgeleverd. We gaan graag in gesprek met de sector over hoe we ondernemers kunnen helpen te herstellen van deze coronacrisis.' De resultaten van het onderzoek worden later deze maand door gemeenten ook aan provincie Overijssel aangeboden.


Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer