Deens parlement stemt voor klimaatovereenkomst

Het Deense parlement heeft maandag voor een klimaatdeal gestemd die ervoor moet zorgen dat de uitstoot van fossiele brandstoffen in 2030 70 procent lager is ten opzichte van 1990. Bijna alle partijen stemden voor het voorstel.

Deens+parlement+stemt+voor+klimaatovereenkomst
© Niels de Vries

Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt duurder gemaakt door de regering door middel van belastingmaatregelen. Groene brandstoffen worden juist goedkoper. Het gebruik van gas of olie door huishoudens moet de komende jaren worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals warmtepompen. Ook komen er meer laadpalen voor elektrische auto's.

'Deze overeenkomst laat de rest van de wereld zien dat actie voor het klimaat en economische reconstructie hand in hand kunnen gaan', schreef het ministerie van Klimaat nadat de overeenkomst was goedgekeurd.


Energie-eilanden

Om het doel te bewerkstelligen gaat Denemarken twee 'energie-eilanden' bouwen. Bornholm wordt een van die eilanden, het andere eiland moet nog worden aangelegd, meldt de Deense omroep Danmarks Radio. Op die eilanden op verschillende manieren groene energie worden opgewekt. De eilanden moeten naast Denemarken ook Nederland en Polen van stroom gaan voorzien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer