Meulenbroeks: 'Kans alternatief stikstofplan 50 procent'

De kans dat een alternatief plan van de samenwerkende landbouwpartijen wordt gebruikt om de stikstofuitstoot te verlagen, wordt door voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij ingeschat op 50 procent. De sector heeft nog tot 1 juli de tijd om met dit plan te komen.

Nu het Landbouw Collectief ter ziele is, hebben verschillende agrarische belangenbehartigers elkaar gevonden om samen te werken aan een nieuw plan. Ook Nevedi, de branchevereniging van de veevoerindustrie, heeft zich hierbij aangesloten. Ze willen komen tot een alternatief plan, weet Meulenbroeks.

'Het huidige plan, met een eis aan ruw eiwit voor krachtvoer, is wellicht juridisch geborgd, maar voertechnisch is die borging er zeker niet. Daarbij heeft dit effecten voor de diergezondheid, voor zowel de korte als de lange termijn. Zelfs na 1 januari 2021, wanneer de voermaatregel wordt opgeheven.'


Twee speerpunten

Meulenbroeks noemt daarbij met name het feit dat er voor jongvee onvoldoende ruw eiwit in het rantsoen zit. Ook bedrijven met een hoog aandeel snijmais kunnen in de ogen van de vakgroepvoorzitter niet met de huidige maatregel uit de voeten.

Toch stelt hij dat het alternatieve plan zeker geen makkie is. 'Ook ons alternatieve plan vraagt om inspanningen van de melkveehouder. Wel willen we komen met een uitvoerbaar alternatief, wat voor de bedrijfsvoering niet belemmerend hoeft te zijn.'


Mogelijkheden weggestreept

Op dit moment kijken de partijen naar de verschillende mogelijkheden om de stikstofuitstoot te beperken. 'Belangrijk is dat we vooraf kunnen aangeven dat de regel inrekenbaar is en hoeveel de stikstofuitstoot wordt verlaagd. Vervolgens worden samen met het ministerie van landbouw mogelijkheden die onvoldoende passen weggestreept', stelt Meulenbroeks.

De vakgroepvoorzitter geeft de werkwijze voor een alternatief plan een goede kans van slagen. 'Hoe langer we hiermee bezig zijn, des te concreter wordt het en des te positiever ik hierover ook ben. Er worden steeds meer hordes genomen en ik schat dat de kans dat dit plan werkelijk in uitvoering wordt gebracht nu op 50 procent.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer