Oproep voor fiscale paragraaf bij subsidie varkenshouderij

Vooraf duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Dat is de inzet van Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechniek belastingadvies bij ABAB en voorzitter van de vakgroep Recht van de VLB. 'Dat is voor een deel gelukt.'

Oproep+voor+fiscale+paragraaf+bij+subsidie+varkenshouderij
© Fotografie Twan Wiermans

In november heeft u het overleg geïnitieerd met de Belastingdienst over de Srv. Waarom?

'Al jaren pleit ik ervoor dat subsidieregelingen gepaard moeten gaan met een fiscale paragraaf. Zowel voor ondernemers als adviseurs moet een wetgever aan de voorkant duidelijkheid geven hoe de regeling voor een ondernemer uitpakt.

Probeer de fiscale gevolgen zoveel mogelijk helder te krijgen, zodat u achteraf niet voor grote verrassingen komt te staan

Bert van den Kerkhof, voorzitter van de vakgroep Recht van de VLB

'Aan de ene kant staat een overheid, het ministerie van LNV, die een regeling optuigt, maar het duurt enige tijd voordat een dergelijke regeling fiscaal helemaal is uitgekristalliseerd. Aan de andere kant staat een overheid, het ministerie van Financiën of de Belastingdienst, die de fiscale wetgeving uitvoert. Dat is in de combinatie soms lastig.'


Wat vindt u het grootste struikelblok?

'De mogelijkheid om wel of niet gebruik te kunnen maken van de herinvesteringsreserve. Als vooral jonge ondernemers hun varkenstak staken en een nieuwe activiteit in hun bestaande onderneming starten, moeten ze eerst afrekenen met de Belastingdienst. Dat kan om veel geld gaan dat u als ondernemer juist wilt benutten om te investeren.


'Heeft u een gemengd bedrijf, dan kunt u wel herinvesteren in een al bestaande tak. Maar staakt u het oorspronkelijke bedrijf geheel, dan is omschakeling fiscaal eenvoudiger. Dit verschil is voor ondernemers nauwelijks te plaatsen.'


Heeft de coronacrisis nog invloed?

'Ik verwacht dat ondernemers die de knop hebben omgezet, niet van mening veranderen. Maar als u wilt overstappen naar een recreatietak, moet u eigenlijk terug naar de tekentafel en opnieuw gaan rekenen.'


Is investeren niet sowieso het beste om een grote belastingdruk te mijden?

'Investeren om de belasting voor te blijven, is een slechte raadgever als u niet overtuigd bent dat u rendement met de investering kunt behalen. Als ondernemer kunt u beter naar alternatieven kijken, zoals het benutten van ruimte in de stakingslijfrente. Vooral bij ondernemers op leeftijd kan dit een goed alternatief zijn.'


Wat is uw advies aan ondernemers met twijfels over de fiscale gevolgen?

'In het geval dat een ondernemer gaat herinvesteren, is duidelijkheid vooraf een must. Probeer in een vooroverleg met de belastinginspecteur zoveel mogelijk de fiscale gevolgen helder te krijgen, zodat u achteraf niet voor grote verrassingen komt te staan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer