KwaliGeit+maakt+CL%2Dprogramma+verplicht
Nieuws
© Twan Wiermans

KwaliGeit maakt CL-programma verplicht

Geitenhouders worden binnenkort verplicht om deel te nemen aan een programma om de ziekte caseous lymfadenitis (CL) te bestrijden. De ziekte is een zoönose, hoewel de geit de mens niet zomaar besmet.

CL veroorzaakt ontstoken lymfeklieren en abcessen in de geit. Mocht een abces openspringen, dan kunnen ook andere geiten door de etter besmet raken. Het afvoeren van zo'n geit is verstandig, weet Ad Bink, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO Melkgeitenhouderij.

Er is dan ook al tientallen jaren een vrijwillig bestrijdingsprogramma voor deze ziekte. Een kleine 300 geitenbedrijven zijn gecertificeerd CL-vrij.


Aanvoer belangrijke besmettingsbron

Een belangrijke besmettingsbron is de aanvoer van geiten. Toch is het niet altijd eenvoudig om de ziekte buiten de staldeur te houden, aldus Bink: 'Soms is het onduidelijk hoe de geiten besmet zijn geraakt.'

CL is een zoönose. 'Dat betekent echter niet dat iedereen zomaar besmet raakt met de ziekte. Je moet daarvoor echt wel intensief contact met het dier hebben', zegt Bink.


Melding voor toetsing

Via KwaliGeit zullen de melkgeitenhouders worden verplicht deel te nemen aan een CL-programma. Op dit moment kunnen aanbieders van een CL-programma zich voor toetsing melden. De verplichting voor geitenhouders om aan dit programma deel te nemen, gaat in op het moment dat de programma-aanbieders zijn aangewezen.

Bink: 'Het doel is dat alle ongeveer 50 bedrijven die nog niet deelnemen aan het programma eind december een geregistreerde status hebben. Daarmee wordt de eerste stap gezet om vrij te worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer