Dronten+maakt+plek+voor+ruim+duizend+arbeidsmigranten
Nieuws
© Jan Anninga

Dronten maakt plek voor ruim duizend arbeidsmigranten

Gemeente Dronten wil tot 2023 vestiging van 855 woonplekken toestaan voor arbeidsmigranten. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad.

Als het aan gemeente Dronten ligt komen die extra verblijfsaccommodaties voor tijdelijke werkkrachten vooral in het buitengebied. Daar kan dan plek worden gecreëerd tot maximaal 300 plaatsen per locatie. Middelgrote accommodaties in de woonkernen (tot 150 plaatsen) kunnen aan de randen van de bebouwde kom worden gerealiseerd.

Kleine accommodaties tot vijftig personen mogen van het college ook in het centrum van de drie kernen worden gevestigd: Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. Bij kamerverhuur in die kernen worden voor arbeidsmigranten dezelfde afstandsnormen gehanteerd als voor studenten: minimaal 100 meter.


Campus van

Dronten kent één grootschalige accommodatie voor arbeidsmigranten aan de Visvijverweg in Swifterbant (296 plaatsen) en een tijdelijke opvang op de campus van Aeres Hogeschool in Dronten voor 270 personen. Die laatste accommodatie moet uiterlijk in 2023 zijn opgedoekt. Deze plekken kunnen elders worden ingevuld, zodat de gemeente rond 2030 plaats biedt aan de opvang van in totaal ruim duizend arbeidsmigranten.

Dronten maakte in maart vorig jaar pas op de plaats met de vestiging van nieuwe verblijfsplaatsen voor arbeidsmigranten en studenten in de woonkernen. Als de gemeenteraad zich kan vinden in de plannen, kan dat slot eraf. Zo liggen er nog plannen voor de vestiging van een verblijfsaccommodatie aan de Rendierweg met 300 plaatsen.


Studentenhuisvesting

Naast huisvesting van arbeidsmigranten wil Dronten tot 2023 toestemming verlenen voor huisvesting van nog eens 450 studenten. Aeres Hogeschool heeft al aangeven daarvoor 200 tot 300 woonunits te willen neerzetten op een voormalig sportveld van het onderwijscomplex.

Ook zou de huidige tijdelijke accommodatie van arbeidsmigranten op het onderwijscomplex nog kunnen worden ingeruild voor nieuwe studentenunits. De gemeenteraad praat morgenavond voor het eerst over de plannen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer