Europees+Parlement+wil+meer+inspecties+arbeidsmigranten
Nieuws
© Europese Unie 2019

Europees Parlement wil meer inspecties arbeidsmigranten

Het Europees Parlement wil dat er meer aandacht komt voor de werk- en woonomstandigheden van arbeidsmigranten. Aanleiding voor de oproep zijn incidenten bij slachterijen in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De benarde positie van Europese seizoenarbeiders en andere arbeidsmigranten moet worden aangepakt door meer inspecties op werkplekken, stellen de Europarlementariërs vast. De positie van seizoenarbeiders werd dinsdag besproken met eurocommissaris Nicolas Schmit voor Werk en Sociale Rechten en met Jordi Curell Gotor, het hoofd van de Europese Arbeidsautoriteit.

Door de coronacrisis komen misstanden op de werkvloer namelijk nog meer naar boven. Ook willen ze dat de inbreuk op de rechten, de gezondheid en veiligheid van de arbeiders snel wordt aangepakt.


Zorgmedewerkers, bouw en productie

In slachterijen in Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn uitbraken van corona geweest die worden gerelateerd aan onvoldoende coronamaatregelen op de werkvloer. De zorgen van het EP gaan echter verder. Ook bij Bulgaarse en Roemeense zorgmedewerkers in Oostenrijk spelen problemen. Tevens worden arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de bouw en productie niet altijd voldoende beschermd.

In totaal gaat het om 1,9 miljoen gedetacheerde werknemers in Europa en om nog eens 1,5 miljoen zogeheten grenswerkers. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld in Hongarije of Slowakije wonen en voor hun dagelijkse werk naar Oostenrijk pendelen.


Regels vrij verkeer

De Europese Parlementsleden benadrukten dinsdag dat gedetacheerde arbeiders volgens het EU-recht dezelfde behandeling moeten krijgen als hun binnenlandse collega's. Verder moeten landen de EU-regels op het gebied van mobiliteit – hieronder vallen onder andere vrij verkeer, detachering en de coördinatie van sociale zekerheid – volledig doorvoeren en volhouden.

Een aantal EP-leden onderstreepte dat er nog steeds uitzendbureaus zijn die de EU-regels aan de laars lappen. Zij werven werknemers en zorgen vaak ook voor slaapplekken in pensions of andere vormen van huisvesting.

Werknemers moeten beter beschermd worden om te voorkomen dat zij naast hun baan ook hun huisvesting eenvoudig kunnen verliezen. Vrij verkeer van arbeiders is alleen mogelijk als de werkomgeving veilig is, stellen de volksvertegenwoordigers vast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer