Nieuwe+regelingen+voor+agrarisch+natuurbeheer+in+Brabant
Nieuws
© provincie Noord-Brabant

Nieuwe regelingen voor agrarisch natuurbeheer in Brabant

Provincie Noord-Brabant stelt twee nieuwe subsidieregelingen open om meer natuur in de samenleving te stimuleren en bepalende landschapselementen op agrarische gronden te behouden.

Boeren en andere particuliere grondeigenaren kunnen via de Stimuleringsregeling Landschap vergoedingen krijgen voor de aanleg en het onderhoud van landschapselementen en wandelpaden. Vanaf 11 juni 2020 is de regeling open voor nieuwe aanvragen.

Als voorbeeld van een concreet initiatief noemt de provincie boerderij Missieklooster in Aarle-Rixtel. Geert Migchels heeft daar met name houtige gewassen aangelegd om de karakteristieke groene elementen weer terug te brengen in het landschap. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (landbouw, voedsel en natuur) brengt nog deze maand een werkbezoek aan boerderij Missieklooster.


Crowdfunding

De groene crowdfundingsinitiatieven die de provincie heeft gestimuleerd, zijn erg succesvol gebleken. Daarom heeft ze nogmaals een bedrag van ruim 131.000 euro beschikbaar gesteld voor matchfunding van groene initiatieven. Initiatiefnemers van groene plannen kunnen daarbij rekenen op een bijdrage van de provincie van maximaal 5.000 euro als ze zelf ook een dergelijk bedrag bij elkaar brengen.

Crowdfunding maakt veel mogelijk, maar is niet voor iedereen even gemakkelijk

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde van landbouw, voedsel en natuur in Noord-Brabant

Een van de al gerealiseerde plannen is de bloemen-, wandel- en bijentuin bij verzorgingshuis Liduina in Boxtel. Lemkes-Straver sprak daarover met initiatiefnemer Diny Stolvoort. 'Een prachtig initiatief met een perfecte timing. In de coronatijd konden de bewoners van het verpleeghuis nergens naartoe, maar ze hadden nu gelukkig wel de mogelijkheid om in hun eigen stukje natuur te zijn om te wandelen of de planten te verzorgen of te genieten van de kinderen die er hun moestuin komen verzorgen.'


Financiële bijdrage

Volgens de gedeputeerde is het mooie van crowdfunding dat de samenleving de verantwoordelijkheid neemt en de provincie met een financiële bijdrage kan helpen dat het plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. 'Crowdfunding maakt veel mogelijk, maar is niet voor iedereen even gemakkelijk. Mevrouw Stolvoort vertelde me dat juist de training die ze erbij kreeg vanuit de organisatie, haar heeft geholpen om ook daadwerkelijk deze vorm van financiering te kunnen benutten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer