Zeeuwse boeren moedeloos van de droogte

Het is kurkdroog op Noord-Beveland en water om te beregenen is niet beschikbaar. 'Het seizoen was eigenlijk al verloren voordat we begonnen', vertelt akkerbouwer Paul van der Zweep uit het Zeeuwse Geersdijk.

Van der Zweep noemt de droogte na de stikstof, PFAS en coronacrisis een nieuwe dreun voor hem en de sector. 'Dat maakt het pittig, want dit is al het derde droge jaar op rij. Je merkt dat niet alleen ik, maar ook de collega's langzamerhand een beetje moedeloos worden.'

Met het beetje regenwater dat hij nog had, werden zijn pompoenplanten een voor een besproeid. 'Met een kuubsvat achterop de trekker gingen we alle plantjes langs. Dat duurde voor 3 hectare zo'n tweeënhalve dag en dat hebben we inmiddels al drie keer gedaan.'


Bieten staan er niet veel beter bij

Op een ander perceel staan de bieten er al niet veel beter bij. Met een mesje zoekt Van der Zweep naar de zaden die na het kiemen direct zijn verdroogd. Na het zaaien hebben de planten bijna geen vocht gehad.

Zijn hoop en die van de andere boeren is gevestigd op regen. 'Die moet echt de komende dagen komen. Als er regen komt en het gewas groeit weer een beetje, dan motiveert dat weer om er positief tegenaan te kijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer