Minder+seizoensarbeiders+bij+autonomere+tuinbouw
Nieuws
© Wageningen University en Research

Minder seizoensarbeiders bij autonomere tuinbouw

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro wil de tuinbouwsector via automatisering helpen aan een autonomere voedselproductie.

De tuinbouw is een arbeidsintensieve sector. Tuinders schakelen vaak buitenlandse seizoensarbeiders in. Door de coronamaatregelen was dit niet altijd mogelijk. De sector kwam handen tekort.

Glastuinbouw, vollegrondsgroenteteelt, fruitteelt, witlof-, champignonteelt en andere tuinbouwsectoren vragen veel arbeid, maar zijn ook gekenmerkt door een hoge opbrengst per vierkante meter beteelde oppervlakte. Voor optimale prestaties moeten de planten tijdens de groei goed worden gevolgd.


Keten kwetsbaar

De coronacrisis toont aan dat de beschikbaarheid van arbeid in de voedselproductieketen kwetsbaar is. Het aantal Bulgaarse en Roemeense arbeidskrachten stijgt, het aantal Poolse werknemers daalt. Tuinder moeten hun arbeidskrachten steeds verder zoeken. Er wordt ook meer voedsel geproduceerd in het buitenland. De invoer uit Oekraïne, Rusland en Marokko is gestegen. Deze trend hangt sterk samen met de demografische aanwezigheid van goedkope arbeid.

Zijn tuinders beter te wapenen tegen het arbeidsprobleem? Automatisering en robotisering kunnen een oplossing bieden. Gerobotiseerde, autonome voedselproductie maakt het mogelijk dichter bij de consument te produceren, onafhankelijk van de demografische aanwezigheid van arbeid. Het maakt de voedselproductie lokaal en is dankzij een goede traceerbaarheid ook veilig. De integratie van sensoren, geautomatiseerde beslissingen en handelingen maken het bovendien een duurzamere manier van produceren.


Samenwerken

Inagro wil helpen door in te zetten op automatiseringsprojecten. Het onderzoeksinstituut zoekt partners die willen samenwerken aan projecten waarbij ze autonome applicaties ontwikkelen. Robots en sensoren die menselijke beslissingen en handelingen kunnen automatiseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer