Schouten wil centrale registratie konijnensterfte

Sterftecijfers worden in de konijnenhouderij niet centraal geregistreerd. Dat vindt landbouwminister Carola Schouten zorgelijk. 'Ik ben in gesprek met de konijnensector, daarbij zet ik onder andere in op centrale registratie van sterftecijfers.'

Schouten+wil+centrale+registratie+konijnensterfte
© Johan Wissink

Dat antwoordt Schouten op Kamervragen van Esther Ouwehand (PvdD) en Frank Futselaar (SP). De minister geeft verder aan dat ook in de huidige situatie konijnenhouders verplicht zijn volgens het Besluit houders dieren om hun uitvalpercentages te registreren.

'Indien het uitvalpercentage van gespeende konijnen, voedsters of opfokkonijnen hoger is dan 10 consulteert de houder een dierenarts en neemt maatregelen om het uitvalpercentage te verlagen. Tijdens inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op dierenwelzijn in de konijnenhouderij wordt de naleving van deze regels gecontroleerd.'


Europese huisvestingsnormen

Schouten geeft aan dat in 2016 een Publiek-Private Samenwerking (PPS) is gestart voor gezondheid en welzijn van parkgehuisveste konijnen. 'Het ministerie van LNV financiert daarbij onderzoek naar groepshuisvesting voor moederkonijnen, voersturing, marktontwikkeling en hygiëne en gezondheid. Nederland voldoet aan de Europese normen voor huisvesting.'


Momenteel hanteert ongeveer 60 procent van de konijnenhouders het parkhuisvestingsysteem. 'Daarnaast zet ik mij in voor een Europese norm voor dierenwelzijn in de konijnenhouderij. In mei 2019 heb ik, samen met een aantal andere EU-lidstaten, een brief aan de Europese Commissie verzonden. Daarin heb ik de Europese Commissie verzocht dierenwelzijnsstandaarden te ontwikkelen voor de konijnenhouderij.'


Welvarende konijnen

Verder is Schouten momenteel in gesprek met de sector over het programma 'Welvarende konijnen'. 'Hierbij wil de sector per bedrijf in driehoekverband aan de slag. In elke driehoek zit een konijnenhouder, dierenarts en adviseur.'

Deze integrale aanpak moet leiden tot vitale jonge dieren, verantwoord antibioticagebruik en verbetering van het dierenwelzijn. 'Ik heb echter zorgen over de concretisering van het programma. Ik zal dan ook sturen op de ontwikkeling van een concreet en meetbaar plan om onder andere dierenwelzijn in de konijnensector te verbeteren.'


Verbod

Esther Ouwehand (PvdD) en Frank Futselaar (SP) vragen of Schouten bereid is een verbod in te stellen op de konijnenhouderij. Het antwoord van de minister is kort en bondig: 'Nee.'


• Klik voor compleet vragenoverzicht op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer