Prominente+rol+%27zonnezandbanken%27+in+energiestrategie
Nieuws
© DLV

Prominente rol 'zonnezandbanken' in energiestrategie

Kor Buitendijk in Bobeldijk lichtte woensdag zijn alternatieve plan 'Duurzaam leefbaar' voor de stuurgroep de Regionale Energiestrategie (RES) nader toe. Hij mikt daarbij op zonnezandbanken voor de Wieringermeerdijk.

Buitendijk maakt zich al jaren hard voor minder windturbines en zonnepanelen op land. In zijn plan ziet hij meer perspectief voor zonnepanelen op grotere daken en op aan te leggen zandbanken in het IJsselmeer. De initiatiefnemer haakt daarmee aan op project Wieringerhoek om de biodiversiteit in het IJsselmeer te verhogen.

Ton van Schie volgt als themahouder Klimaat en Energie van LTO Noord regio West de ideeën van Buitendijk met extra interesse. 'Zoals we dat doen met elk alternatief voor duurzame energie dat niet ten koste gaat van het landbouwareaal.'


Maatschappelijke stromingen

Van Schie merkt op dat er meer maatschappelijke stromingen zijn, die met alternatieve energieplannen komen. 'De natuurorganisaties hebben ook hun ideeën bij de beste strategie en die zullen wellicht anders aankijken tegen het benutten van die mogelijke zandbanken voor het opwekken van zonne-energie.'

Ondoordachte beslissingen zouden wel eens grote ongewenste effecten kunnen hebben

Ton van Schie, themahouder Klimaat en Energie van LTO Noord-regio West

Het verhaal van zon op grote daken, past in de lijn die LTO Noord volgt. Van Schie: 'Ook daar valt nog veel winst te behalen, met het enorme potentieel dat nu nog onbenut blijft.'


Kampvorming

Van Schie pleit ervoor om de plannen van Buitendijk, de Natuur- en Milieufederatie en de huidige RES-plannen bij elkaar te voegen en dan de beste elementen eruit te halen. 'Het zou jammer zijn als er allerlei zaken naast en door elkaar heen gaan lopen. Dat zou kunnen leiden tot kampvorming en een minder doordacht en gedragen plan.'

Van Schie doelt daarbij ook op de zoetwaterbufferfunctie van het IJsselmeer. 'Dat is momenteel een hot item. Ondoordachte beslissingen zouden wel eens grote ongewenste effecten kunnen hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer