Collectieve aanvraag kleine windmolen loont

LTO Noord bereidt een collectieve vergunningaanvraag voor in gemeente Alphen aan den Rijn. Dat gebeurt om kleine windmolens te mogen plaatsen bij zo'n twintig ondernemers in het buitengebied.

Collectieve+aanvraag+kleine+windmolen+loont
© Anjo de Haan

Een eerste commerciële inventarisatie van vier verschillende turbinebouwers wijst uit dat plaatsing voor de agrarische bedrijven economisch lonend kan zijn. Ook met de regio Midden-Delfland wordt onderzocht of er animo is voor zo'n collectieve aanpak, dan in combinatie met zonnepanelen op daken.

LTO Noord ziet kansen in West-Nederland om daken te beleggen met zonnepanelen in combinatie met een molen. Daarvoor is nieuw beleid nodig, waarin het wenselijk is tot een ashoogte van 35 meter te mogen bouwen.

Terugverdientijd

Onderzoeker Gert-Jan van Essen stelt namens Projecten LTO Noord dat de terugverdientijd van de windmolens langer duurt dan bij zonnepanelen. 'Een combinatie is dan extra krachtig. Groot voordeel van wind boven zon is dat de opgewekte energie veel beter te benutten is, ook voor het eigen gebruik, omdat er minder pieken in de energieproductie zitten.'

Een combinatie tussen zon en wind is extra krachtig

Gert-Jan van Essen, onderzoeker namens Projecten LTO Noord

Wel is het voor een sluitende business-case raadzaam om door te pakken, constateert Van Essen. 'Dat vanwege de gunstige teruglevervoorwaarden die nog enige tijd gelden in combinatie met de energiesubsidie. Dat helpt om de investeringen, die zo tussen de 50.000 en 100.000 euro per molen liggen, binnen zeven tot acht jaar terug te verdienen.'

Betrouwbaarheid

De selectie van de onderzochte vier windmolenleveranciers is gemaakt op basis van de wensen van de agrarische ondernemers. 'Met name de betrouwbaarheid van de molens heeft daarbij zwaar gewogen.'

Groot voordeel van de kleinere windmolens, die qua opwekcapaciteit variëren van 15 tot 50 kWh, is dat teruglevering op het stroomnet minder belemmeringen geeft dan grotere turbines. Met name de beperkte capaciteit van het netwerk is op veel plekken een belemmerende factor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer