NFO%3A+Fruittelers+voorlopig+niet+verlost+van+corona
Nieuws
© VidiPhoto

NFO: Fruittelers voorlopig niet verlost van corona

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) verwacht dat fruittelers minimaal tot eind 2020 op hun bedrijf rekening moeten houden met maatregelen die betrekking hebben op de coronacrisis.

'Het is moeilijk te voorspellen hoe lang dit gaat duren', zegt NFO-beleidsmedewerker Martijn Donker. 'Maar de regels, zoals die nu gelden, zullen zeker aanhouden tot de na de fruitoogst dit seizoen.'

De NFO hield deze week een webinar om de eigen leden bij te praten over de impact van de coronacrisis voor hun bedrijven. Belangrijke boodschap aan de fruittelers is om de maatregelen serieus te nemen en goed na te leven. De NFO verwijst als waarschuwing in de webinar regelmatig naar de recente gebeurtenissen bij de slachterijen van Vion.


Primair doel

'Volg het landelijk protocol dat is opgesteld vanwege corona en de praktische uitwerking die wij daarvoor hebben gemaakt voor de fruitteeltsector', luidt het advies van NFO-bestuurder René Simons. 'Primair doel is dat je als fruitteler altijd een besmetting op je bedrijf moet zien te voorkomen.'

In zijn toelichting op de coronamaatregelen spreekt Donker over een bronaanpak. 'Als fruitteler kun je natuurlijk niet thuis werken, maar je kunt er wel voor zorgen dat op het bedrijf alleen mensen aanwezig zijn die daar iets te zoeken hebben.'

De werknemers op de bedrijven moeten waar mogelijk de 1,5 meterregel in acht nemen. Lukt dat niet dan zijn er oplossingen in de vorm van het plaatsen van plexiglas, maar heel praktisch is het ook mogelijk om sorteerbanden iets langzamer te laten lopen, legt Simons uit. 'Verder kun je iets doen met looproutes in sorteerruimten of met aangepaste kantineregels.'


Mondkapjes dragen

Als het niet anders kan en twee medewerkers moeten toch binnen 1,5 meter hun werk uitvoeren, dan moeten ze mondkapjes dragen. Simons geeft als voorbeeld het planten van bomen, waarbij één medewerker de boom vasthoudt en de ander het plantgat dichtgooit. 'Het dragen van mondkapjes is de verantwoording van de werkgever. Spreek je mensen daarop aan', adviseert Simons.

Donker pleit ervoor om op de fruitbedrijven een soort veiligheidscultuur te creëren, net als in diverse andere sectoren waar een goede veiligheid essentieel is. 'Maak goede afspraken met de medewerkers en zorg ervoor dat ze elkaar aanspreken op het naleven van de coronaregels.'

Een belangrijk deel van de coronamaatregelen heeft betrekking op het vervoer van medewerkers en op de huisvesting van met name arbeidsmigranten. Zowel Simons als Donker leggen de nadruk op de richtlijnen voor het vervoer. 'Voorlopig geldt dat twee personen in een personenauto zijn toegestaan en drie in een busje. Wij zijn wel druk bezig om hiervoor een verruiming te bewerkstelligen', verklaart Simons.


Regels huisvesting

Over de huisvesting zegt de bestuurder dat bij een gezamenlijke woonruimte het uitgangspunt is dat elke bewoner minimaal 10 vierkante meter woonoppervlakte heeft. 'Spreek verder goede regels af voor het gebruik van de keuken of sanitaire ruimtes', geeft Simons mee. 'Verder is het verstandig om nieuwe mensen op de bedrijven in eerste instantie een eigen woonruimte te geven.'

Over de meerkosten van de coronamaatregelen zegt hij dat die voor rekening van de fruitteler komen. 'Dat is nu eenmaal zo. Als telers zullen we deze kosten moeten dragen. We moeten daarbij maar bedenken dat de financiële consequenties veel groter zijn als het misgaat op een fruitbedrijf en je bijvoorbeeld oogstwerkzaamheden voor enige tijd moet stilleggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer