Jaap+Bond%3A+%27Extra+maatregelen+kabinet+goed+voor+tuinbouw%27
Nieuws
© Han Reindsen

Jaap Bond: 'Extra maatregelen kabinet goed voor tuinbouw'

De extra maatregelen die het kabinet dinsdagavond aankondigde zijn een belangrijke stap voorwaarts om de noodlijdende tuinbouw te steunen. 'Het kabinet geeft een goed signaal af. Het geeft gehoor aan onze noodsignalen.'

Dat zegt voorzitter Jaap Bond van de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw. De coronacrisis treft de sierteeltketen en delen van de groente- en fruitketen hard. In de Nederlandse tuinbouw werken zo'n 350.000 mensen in 23.780 veelal mkb-bedrijven.

Afgelopen week riep de regiegroep het kabinet op een noodfonds voor de sierteelt in te stellen en met een pakket aan steunmaatregelen voor de groente- en fruitketen te komen. Ook is aanpassing van eerder bekendgemaakte maatregelen als NOW en garantstelling voor kredietverzekeringen gewenst, omdat criteria van die generieke regelingen niet goed uitpakten voor tuinbouwondernemers.

Volgens Bond zet het kabinet nu een gedegen netwerk aan componenten voor een steunpakket neer waar de tuinbouw gebruik van kan maken. 'Daar kunnen we tevreden mee zijn. De volgende stap moet zijn dat er een ruimhartig budget voor beschikbaar komt en het snel tot uitvoering van de regelingen komt. De financiële nood is echt hoog bij een groeiende groep ondernemers binnen een aantal clusters van deze topsector van onze economie. Wij staan in de startblokken om ervoor te zorgen dat ondernemers snel weer perspectief krijgen op lijfsbehoud.'

De volgende stap moet zijn dat er een ruimhartig budget voor beschikbaar komt

Uniek karakter

De tuinbouw kenmerkt zich door een vermeerderings-, productie- en verkoopcyclus met levend materiaal. Die is niet plots uit of aan te zetten. Die cyclus levert een continue stroom producten op die als vers is te verkopen en gebruiken. De planning, teelt en afzet kent een zorgvuldig en fijnmazige logistiek proces van zaad en plantgoed tot groente, fruit en sierteeltproduct bij de consument.

Bij verstoring van de cyclus of het logistieke proces heeft dat effect op de prijsvorming van het hele aanbod, zo blijkt ook uit de impact van wereldwijde maatregelen die noodzakelijk zijn om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door het verskarakter heeft - bij de huidige ernstige vraaguitval - het teveel aan product (vrijwel) geen waarde meer. Afvoer brengt extra kosten met zich mee.

'Het gevolg is forse omzetderving, liquiditeitsproblemen en (handels)kredietbeperkingen bij bedrijven', geeft Bond aan. 'Tegelijkertijd is er het besef dat bij groenten en fruit een verstoring in het productieproces nu impact heeft op de beschikbaarheid van gezond voedsel op de middellange termijn. Deze combinatie van factoren geeft de tuinbouw een uniek karakter en rechtvaardigt ons inziens aanvullende maatregelen van het kabinet.'

Coronacrisis Tuinbouw

Greenports Nederland coördineert en faciliteert voor tuinbouworganisaties de aanpak van de Coronacrisis Tuinbouw. Hierbij inventariseren deelnemende organisaties de impact en het schadebeeld in de sector als gevolg van wereldwijde maatregelen om de coronapandemie in te dammen. Ze werken vervolgens samen aan oplossingen voor collectieve knelpunten.

Aan het overleg Coronacrisis Tuinbouw nemen de volgende organisaties deel: Anthos, AVAG, gemeente Westland, Glastuinbouw Nederland, Greenport Holland, GroentenFruit Huis, Greenports Nederland, KAVB, LTO Nederland, ministeries van EZK & LNV, NFO, Plantum, Rabobank, Royal FloraHolland, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal, VBN en VGB.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer