Studie+naar+meer+groente+en+fruit+op+kinderdagverblijven
Nieuws
© Wageningen University en Research

Studie naar meer groente en fruit op kinderdagverblijven

Een nieuw onderzoek is gestart naar het vinden van effectieve en praktische methoden om de groente- en fruitconsumptie van jonge kinderen te vergroten.

In dit onderzoek slaan gemeente Wageningen, Wageningen Food & Biobased Research en Wageningse kinderdagverblijven de handen ineen. Het kinderdagverblijf is een ideale plek om jonge kinderen te stimuleren om groente en fruit te eten.

'Je bereikt veel kinderen. Het is een echte leeromgeving en de kinderen zijn een rolmodel voor elkaar. Als ze elkaar groente of fruit zien eten, doen ze het ook weer sneller zelf', zegt wethouder Lara de Brito van gemeente Wageningen.

Zowel volwassenen als kinderen in Nederland eten onvoldoende groente en fruit ondanks dat bekend is dat groente en fruit eten gezond is. De wethouder is enthousiast over het onderzoek: 'Ook voor eetgewoonten geldt: jong geleerd is oud gedaan. Daarom zijn jonge kinderen een belangrijke doelgroep om een gezond eetpatroon aan te leren.'


Spelenderwijs

Op de opvang leren kinderen spelenderwijs allerlei nieuwe ontdekkingen, zo ook het eten van groente en fruit. Maar er zijn nog weinig praktische methoden beschikbaar voor medewerkers van kinderdagverblijven om met jonge kinderen aan de slag te gaan om gezond eten te bevorderen.

Na een inventarisatie van zowel effectieve methoden vanuit eerder onderzoek als bestaande materialen vanuit de praktijk zijn de Wageningse onderzoekers in gesprek met de deelnemende kinderdagverblijven: Kinderopvang Wageningen, Kinderdagverblijf Klavertje 4 en Kinderdagverblijf de Dijkgraaf.


Coronamaatregelen

Het onderzoek stond in de startblokken toen de coronamaatregelen werden afgekondigd. De kinderdagverblijven bereid om ook in deze tijd aan het onderzoek mee te doen, in aangepaste vorm, waardoor het onderzoek alsnog is gestart.Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer