Kansen+voor+nieuw+verdienmodel+Limburgs+fruit
Achtergrond
© Laurens Eggens

Kansen voor nieuw verdienmodel Limburgs fruit

Welke inhoudsstoffen bevat fruit van Limburgse bodem en wat zijn de positieve effecten hiervan op de gezondheid? Dat is de hamvraag in het innovatieproject 'Waarde van Limburgs fruit'. Het onderzoek moet resulteren in nieuwe verdienmodellen voor fruittelers in Nederlands- en Belgisch-Limburg.

Veel Limburgse fruitbedrijven verkeren in zwaar weer. Door stijgende kosten staan de rendementen onder druk. Daarnaast werd de afgelopen jaren flink wat schade geleden door onder meer nachtvorst, zonnebrand en hagel. 'Hierdoor zijn nieuwe verdienmodellen noodzakelijk', zegt Iseli de Waard, Programma Manager R&D bij Brightlands Campus Greenport Venlo.

'Die geluiden kregen we ook vanuit het Belgisch-Limburgse onderzoekscentrum Pcfruit. Telers klopten daar aan met de vraag welke andere mogelijkheden er waren om onder andere fruit te verwaarden van mindere kwaliteit, bijvoorbeeld omdat het is aangetast door hagel of vorst', aldus De Waard.

Onder meer deze telersvragen vormden de concrete aanleiding voor het innovatieproject 'Waarde van Limburgs fruit', dat begin dit jaar van start ging. Het project richt zich op de vraag welke waardevolle inhoudsstoffen fruit van Limburgse bodem bevat. Onderzoek dat Pcfruit en de Universiteit Hasselt de afgelopen jaren uitvoerden, fungeert hierbij als basis.

We staan pas aan het begin van een lang onderzoekstraject

Iseli de Waard, Programma Manager R&D bij Brightlands Campus Greenport Venlo

Hersenaandoeningen

'Zij hebben gekeken welke inhoudsstoffen in fruit een gunstig effect hebben op hersenaandoeningen. Het lijkt erop dat bepaalde stoffen in fruit, waaronder de flavonoïden in appels, de ziekte multiple sclerose (MS) mogelijk kunnen vertragen', vertelt De Waard.

De kennis die werd vergaard in het Belgische onderzoek wordt ingebracht in het innovatieproject. Daarnaast leveren de andere projectpartners hun input. 'Het onderzoek in België is alleen uitgevoerd op celniveau. In het laboratorium is gekeken welke effecten inhoudsstoffen hebben op hersencellen.

'In ons onderzoek gaan we een stap verder en kijken we hoe die stoffen via ons maag-darmstelsel de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden en verbeteren', laat De Waard weten.

Belangrijk om te weten is onder meer of de gezondheidsbevorderende stoffen bij het eten van fruit ook daadwerkelijk worden opgenomen in het lichaam. Dat wordt onderzocht met behulp van een speciaal maag-darmsimulatiemodel dat het verteringsstelsel van de mens nabootst. Dit model moet meer inzicht geven in welke stofjes worden opgenomen, zegt De Waard. Ook moet het laten zien hoeveel fruit je daarvoor moet eten en in welke vorm.

Tekst gaat verder onder kader.

Over 'Waarde van Limburgs fruit'
'Waarde van Limburgs fruit' is een samenwerking tussen Brightlabs, Brightlands Campus Greenport Venlo, Pcfruit, de Universiteit Hasselt en Maastricht University Campus Venlo. De projectcoördinatie is in handen van Brightlands Campus Greenport Venlo. Zowel Nederlands- als Belgisch-Limburg dragen bij aan het project. Ook de deelnemende universiteiten doen een duit in het zakje. Het project loopt tot eind 2021. 'Dit project sluit aan bij het Topsectorproject 'De waarden van groenten en fruit', dat in 2019 is gestart op de Brightlands Campus. In dat project focussen we op de inhoudsstoffen van groenten. Nu trekken we deze lijn door naar fruit', vertelt Iseli de Waard, Programma Manager R&D bij Brightlands Campus Greenport Venlo. 'Waarde van Limburgs fruit' maakt onderdeel uit van de roadmap voor de Limburgse fruitteelt. Deze wordt momenteel opgesteld en moet de kansen van de sector in kaart brengen. Nadrukkelijk wordt de samenwerking gezocht met partijen uit de fruitsector en het sectorprogramma 'Vitale Fruitteelt Limburg', dat wordt getrokken door de NFO, Fruitveiling Zuid-Limburg en de LLTB. Informatie vergaard uit de coachingstrajecten van het sectorprogramma wordt meegenomen in het project.

De Waard: 'Misschien is het nuttigen van een gewone appel of peer niet voldoende, maar kun je gunstige inhoudsstoffen beter verwerken in een geconcentreerd appelsapshotje. Hier proberen we nu meer kennis over op te doen, die kan worden ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe producten.'

Volgens De Waard zal daarnaast humaan onderzoek worden uitgevoerd. 'We willen ook bij mensen kijken of bepaalde stoffen worden opgenomen in het lichaam en wat de effecten op de gezondheid zijn.'

Toespitsen op één soort

Het innovatieproject zal zich waarschijnlijk toespitsen op één fruitsoort en -ras. Welk fruit dit wordt, is op dit moment nog niet bekend. 'Dat gaan we bepalen op basis van de gegevens van het onderzoek van Pcfruit en de Universiteit Hasselt.'

Ook vindt aanvullend literatuuronderzoek plaats, in samenwerking met Maastricht University en Brightlabs. 'Aan de hand daarvan bepalen we welke fruitsoorten en -rassen het meest interessant zijn qua gezondheidsbevorderende effecten. We proberen zoveel mogelijk in te zoomen op rassen die in Limburg veel worden geteeld, zodat de Limburgse fruitteelt hier ook daadwerkelijk van kan profiteren.

Langetermijntraject'

De Waard geeft toe: het zal nog even duren voordat fruittelers de vruchten kunnen plukken van het onderzoek en hun fruit bijvoorbeeld kunnen verkopen aan fabrikanten van voedingssupplementen. 'Het duurt meerdere jaren voordat we helder hebben welke inhoudsstoffen in fruit de meeste potentie bieden en we de gezondheidseffecten voldoende onderbouwd hebben. Kortom: we staan pas aan het begin van een lang onderzoekstraject', stelt De Waard.

Dit onderzoek is volgens De Waard ook nodig om een gezondheidsclaim te kunnen koppelen aan een product en zo een nieuw verdienmodel te kunnen creëren voor Limburgse fruittelers. 'We hebben goede hoop dat dit er daadwerkelijk gaat komen, maar het vergt wel een lange adem.'

'Limburgse fruittelers moeten voorsprong kunnen behalen'
De provincie Limburg is een van de partijen die het project 'Waarde van Limburgs fruit' financieel ondersteunt. 'Als provincie zetten wij in op kennisontwikkeling met betrekking tot gezonde voeding voor gezonde mensen. Dit project past in dat plaatje', stelt CDA-gedeputeerde Hubert Mackus. Mackus heeft goede hoop dat het project kan bijdragen aan nieuwe vermarktingsmogelijkheden voor Limburgs fruit. 'Je weet aan de voorkant natuurlijk nooit of wetenschappelijk onderzoek oplevert wat je verwacht, maar op basis van voorzichtige indicaties gaan wij er wel van uit dat er kansen liggen. Ook omdat op Brightlands Campus Greenport Venlo al diverse projecten lopen waarbij nieuwe marktconcepten voor groenten en fruit worden ontwikkeld.' Hoe kan worden gewaarborgd dat enkel Limburgse fruittelers van de vergaarde kennis profiteren? 'Als blijkt dat dit fruit zich door bijvoorbeeld bodemfactoren onderscheidt van fruit van elders, zoals bij de teelt van druiven', zegt de gedeputeerde. 'Dat soort zaken gaan we ook bekijken. Maar door de verbinding te leggen tussen onderzoekers en regionale ondernemers, verwachten we dat Limburgse fruittelers sowieso een voorsprong zullen kunnen behalen.'


Auteur: Ank van Lier

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer