Klompenpad loopt dwars door vrije uitloop

Sommige wandelaars kijken er vreemd van op als ze bij het erf van maatschap Vlastuin in Renswoude aankomen. De klompenpaden gaan vaak over boerenerven, maar door de vrije uitloop van leghennen, dat is iets unieks.

Klompenpad+loopt+dwars+door+vrije+uitloop
© Niek Stam

'Het levert in ieder geval leuke gesprekken op met wandelaars', vertelt eigenaar Gert Vlastuin. 'Meestal ben ik natuurlijk binnen in de stal aan het werk. Maar als ik buiten ben, krijg ik regelmatig vragen. Dat gebeurt zeker enkele keren per maand.'

Vaak zijn de wandelaars enthousiast over het feit dat de leghennen buiten lopen. 'Dan moet je in de winkel eieren kopen met twee sterren van het Beter Leven Keurmerk', leg ik dan uit.


Bruin en wit

Vlastuin merkt dat mensen vaak weinig weten over hoe het er op een boerderij aan toe gaat. 'Het verschil tussen scharrel en vrije uitloop is vaak niet bekend. En vaak weten ze ook niet dat witte hennen witte eieren leggen en bruine hennen bruine.'

Maatschap Vlastuin heeft 69.000 leghennen, verdeeld over twee stallen. Boven zitten de witte scharrelhennen die produceren voor één ster Beter Leven, beneden hebben de bruine hennen de beschikking over vrije uitloop voor twee sterren.

Klompenpaden zijn wandelingen in Utrecht en Gelderland. De routes gaan over landgoederen, historische paden en dwars door boerenland. Vaak liggen de routes op de rand van een perceel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer