Melkveebedrijf+moet+weg+door+natuur+op+landgoed
Reportage
© Studio Kastermans

Melkveebedrijf moet weg door natuur op landgoed

Jan en Agusta Rozendaal moesten weg van Landgoed Appel en kochten een melkveebedrijf aan de rand van Bunschoten-Spakenburg. 'Het landgoed ging steeds meer de kant van natuur en recreatie op', aldus Agusta Rozendaal.

'Wij hoorden pas heel laat via LTO Noord Veluwerand dat wij onze melkveehouderij zouden moeten verplaatsen van onze pachtboerderij Ahof op Landgoed Appel naar een andere boerderij', zegt melkveehouder Jan Rozendaal aan de keukentafel op de nieuwe locatie in Bunschoten-Spakenburg.

'Voordat het Koepelplan Landgoed Appel was vastgesteld, zag het er al wel naar uit, maar in eerste instantie was de insteek om binnen dit koepelplan een voortzetting te kunnen garanderen voor de hoevepachters.' Maar dat bleek niet het geval. Dat er veel ging veranderen bewees het feit dat op een gegeven moment gepacht land van de familie Rozendaal werd afgenomen om terug te geven aan de natuur.

Zonder inspraak

Bijna was het Koepelplan Landgoed Appel in december 2014 vastgesteld zonder inspraak van de betrokkenen. Doordat één week voor de vaststelling een raadslid van gemeente Nijkerk een tip gaf aan LTO Noord, werd dit voorkomen. De organisatie riep de hoevepachters bij elkaar voor overleg. Na inspraak in de gemeenteraadsvergadering besloot de gemeente het plan eerst tijdens een buurtbijeenkomst te bespreken.

'Ik vind het nog steeds vreemd dat de gemeente het Koepelplan in eerste instantie zonder overleg wilde vaststellen, zeker gezien het feit dat agrarische bedrijven vaak alleen nog maar uit kunnen breiden als ze eerst overleg met hun omgeving over de plannen hebben gehad, denk aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij', zegt Rozendaal. Als de landgoedeigenaar achter de hoevepachters had gestaan en de melkveebedrijven op het landgoed steun hadden gekregen bij hun bedrijfsontwikkeling, dan was een verplaatsing van de bedrijven volgens hem misschien niet eens noodzakelijk geweest.

Makelaar

Omdat Rozendaal inzag dat bij een eventuele verplaatsing veel kwam kijken, zeker met de huidige onzekere regelgeving, besloot hij makelaar Van Pijkeren in de arm te nemen. 'Die heeft ons enorm geholpen', vindt Augusta Rozendaal. 'Zonder deze makelaar hadden we mogelijk te weinig compensatie gehad om een ander melkveebedrijf aan te kopen.'

Omdat in januari 2015 duidelijk was dat de familie zou moeten verplaatsen, ging ze op zoek naar een nieuwe locatie. 'We vonden deze melkveehouderij op Funda. Voordeel was dat deze op slechts twintig minuten van de Ahof lag, zodat onze zeven kinderen in hun eigen buurt en op dezelfde school konden blijven. Dat was voor ons van groot belang.'

50 hectare grond

Voordeel van deze locatie is ook dat er 50 hectare grond bij de boerderij ligt. Daarvan is 42 hectare eigendom en 8 hectare geliberaliseerde pacht. De grond bestaat voornamelijk uit een kleipakket op veen. 'Voordeel van deze gronden is dat ze minder droogtegevoelig zijn', vertelt Jan Rozendaal. 'Wel moet je in het voorjaar voorzichtiger met de grond omgaan in verband met de bodemdruk.'

Op de Ahof hadden de ondernemers 80 stuks melkvee met 60 stuks jongvee. Door de 14 hectare eigen grond inclusief gebouwen van de Ahof te verkopen en het afkopen van de reguliere pacht heeft de familie in Bunschoten een boerderij terug kunnen kopen. Nu heeft zij 115 stuks melkvee en 70 stuks jongvee. 'Maar denk er niet te rooskleurig over. We hadden ook meer melkvee nodig om het financieel rond te krijgen.'

Twee stallen

De nieuwe locatie bestaat uit twee ligboxenstallen voor in totaal 160 stuks melkvee. De oude ligboxenstal is van 1979 en heeft plaats voor 143 stuks melkvee. De nieuwe ligboxenstal uit 1990 heeft ruimte voor 84 stuks melkvee en jongvee. 'Mocht de melkprijs dus weer voldoende stijgen, dan zal het aan de ruimte in ieder geval niet liggen', glimlacht Jan Rozendaal.

De buurt heeft de familie inmiddels volledig geaccepteerd. 'Ik ben heel blij dat we hier zitten en voorgoed van die onzekerheid af zijn. Omdat we in de omgeving zijn gebleven, kunnen we bijvoorbeeld gewoon naar onze eigen kerk gaan', vertelt Jan Rozendaal. Agusta mist haar voormalige woonomgeving meer dan haar man. Ze mist vooral de natuur en de bossen rond de Ahof. Op Landgoed Appel huurt de familie overigens nog 10 hectare land voor de maisteelt aangezien de teelt van dit gewas op de gronden in Bunschoten risicovoller is.

Weer

 • Dinsdag
  10° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 8°
  50 %
Meer weer