Vraag+naar+pluimveevlees+blijft+groeien
Nieuws
© Koos van der Spek

Vraag naar pluimveevlees blijft groeien

De vraag naar pluimveevlees blijft de komende jaren naar verwachting groeien met ongeveer 1,5 procent per hoofd van de bevolking in de Europese Unie. Dat staat in een nieuwe marktprognose van de Rabobank. Op dit moment neemt het aanbod echter nog harder toe dan de de vraag.

Deze aanbodstijging komt vooral vanuit Oost-Europa, uit landen als Polen, Hongarije en Roemenië. Daardoor is er een toenemende concurrentie op kostprijs. In Nederland zelf zijn de groeimogelijkheden beperkt als gevolg van de productierechten. De bank ziet voor de Nederlandse vleespluimveesector dan ook het meeste perspectief in de productie van welzijnsvriendelijker geproduceerd pluimveevlees. De vraag naar welzijnsvriendelijker geproduceerd vlees groeit sterker dan de totale markt. Ook hier groeit het aanbod echter harder dan de vraag. De Rabobank verwacht dat de saldo's op termijn in de diverse segmenten, gebaseerd om vierkante meters staloppervlak, gelijkwaardig zullen zijn.

Rabobank is positief over de marktsituatie op langere termijn. Voor de Nederlandse sector zijn daar echter wel voorwaarden aan verbonden. De vleespluimveesector zal mee moeten veranderen met de consumentenvoorkeuren in Noordwest-Europa. Transparantie en meer proactief handelen op dierenwelzijn is belangrijk voor de concurrentiepositie. Ook het beperken van de uitstoot van geur, ammoniak, fijnstof en endotoxinen zijn belangrijk voor de toekomstbestendigheid. 'Hiermee kan de kostprijsconcurrentie binnen Europa worden ontlopen. Ondernemers moeten daarnaast een bredere variatie aanbieden zoals ready-to-eat, garneringen en deboned.'

Trends

De groeiende consumptie van pluimveevlees hangt samen met een aantal trends. Steeds meer consumenten kiezen voor gemaksvoeding, daarin speelt pluimveevlees een belangrijke rol. Daarnaast heeft het vlees een gezond imago, is de prijs relatief laag en heeft pluimveevlees minder 'last' van geloofsbeperkingen.

Op dit moment merken vleeskuikenhouders nog niet veel van een positieve markt. Sinds de zomer is de markt voor pluimveevlees juist erg veranderd. Het aanbod is sneller gegroeid dan de vraag. 'Hierdoor staan de opbrengstprijzen momenteel onder druk. De lagere voerkosten verzachten de opbrengstdaling nog enigszins. Het aanbod is zowel door de toegenomen productie in Europa als de hogere import gegroeid. Helaas kan de markt nauwelijks profiteren van de hoge prijzen voor dierlijk eiwit in China. Het is belangrijk dat de industrie weer balans brengt in vraag en aanbod. Dit zal op de korte termijn leiden tot langere leegstand en wellicht lagere opzet.'

Stabilisatie

De productie van pluimveevlees stabiliseert in Nederland. In 2018 lag deze rond de 1 miljoen ton, vrijwel gelijk aan 2017. 45 procent van deze productie wordt levend geïmporteerd. Door de lagere stalbezetting in Nederland groeit de afhankelijkheid van import van levende kuikens.

Rabobank verwacht dat de trend naar een lagere stalbezetting met langzamer groeiende dieren doorzet. De gevolgen van de stikstofcrisis vindt de bank nog niet goed te overzien. Mogelijk leidt dit tot extra of versnelde invoering van eisen aan emissies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  50 %
Meer weer