Marc+Calon+treedt+terug+als+voorzitter+LTO+Nederland
Nieuws
© Dirk Hol

Marc Calon treedt terug als voorzitter LTO Nederland

Marc Calon legt zijn werkzaamheden als voorzitter van LTO Nederland per direct neer. In goed overleg is de gezamenlijke conclusie getrokken dat hij geen nieuwe termijn aangaat. Hij vindt dit beter voor de vereniging, omdat hij onvoldoende draagvlak geniet van de achterban.

Calon: 'Ik neem afscheid met pijn in het hart. Ik heb me de afgelopen 3,5 jaar vol passie ingezet voor de belangen van boeren en tuinders. Helaas moet ik constateren dat er bij een deel van de achterban onvoldoende draagvlak is. Een voorzitter kan alleen effectief werken met volledig draagvlak van alle leden. Daar verbind ik mijn conclusies aan. Ik ga geen nieuwe termijn aan en maak tevens per direct ruimte voor mijn opvolger.'

Vicevoorzitter Wim Bens van LTO Nederland spreekt namens de organisatie zijn waardering uit voor Calon. 'Marc heeft zich met grote daadkracht voor de boeren en tuinders ingezet. Hij heeft, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol gespeeld in de vernieuwing van LTO Nederland en in de verschillende dossiers, zowel in Den Haag als in Brussel. Daarbij wil ik in het bijzonder het pensioendossier, het klimaatdossier en de totstandkoming van een uitgebreid pakket aan maatregelen voor de agrarische sector in de huidige coronacrisis noemen.'

De zittende bestuursleden van LTO Nederland, Dirk Bruins (LTO Noord), Wim Bens (ZLTO) en Léon Faassen (LLTB), zullen samen met algemeen directeur Hans Van den Heuvel de taken van Calon overnemen tot de komst van een nieuwe voorzitter.

Nieuwe voorzitter

De termijn van Calon zou op 31 december 2020 aflopen. Het bestuur zal nu spoedig de procedure starten om te komen tot een nieuwe voorzitter die namens LTO Nederland de boeren en tuinders vertegenwoordigt in zowel Den Haag als Brussel. Meer informatie over het gezochte profiel, de opdracht en de sollicitatieprocedure volgt.

Calon (1959) is akkerbouwer in Groningen en trad 1 januari 2017 aan als voorzitter van LTO Nederland. Hij was jarenlang gedeputeerde in de provincie Groningen voor de PvdA. Van 2009 tot 2017 was hij voorzitter van de koepel van woningbouwcorporaties Aedes. Per 1 januari 2017 vertrok hij bij Aedes in verband met zijn benoeming tot voorzitter van LTO Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer