Coronacrisis+gaat+volgende+fase+in
Column
© Dirk Hol

Coronacrisis gaat volgende fase in

Na anderhalve maand coronacrisis met een 'intelligente lockdown' maken we de tussenbalans op. De sierteelt, voorjaarsgroenten, fritesaardappelen en paddenstoelenteelt zijn zwaar gedupeerd door het stilvallen van de wereldwijde afzet. Maar ook de eenden- en kalversector krijgen flinke klappen door vraaguitval. En diverse dierlijke sectoren hebben te kampen met prijsdaling.

Het kabinet heeft samen met sociale partners – waaronder LTO – snel gereageerd en een substantieel noodpakket opgesteld, gericht op banenbehoud en liquiditeitssteun. Een tweede steunpakket moet ondernemers in de sierteelt en voedingstuinbouw financieel compenseren voor forse omzetderving in maart, april en mei ten opzichte van dezelfde periode in 2017 – 2019.

We moeten alert zijn waar compensatie de komende maanden ook voor andere sectoren noodzakelijk blijkt. Voor compensatie van schade kijken we ook naar Brussel. Naast mogelijke snelle inzet van opslagsteun, gaat het om snellere uitbetaling van de GLB-gelden en een ondersteuningsbudget buiten het GLB-crisisfonds.

Hoe lang de economische gevolgen van de coronacrisis doorijlen, is onduidelijk. Rabo gaat uit van het eerste kwartaal 2021. Veel hangt af van het moment waarop economische activiteiten in binnen- en buitenland worden opgestart. Maar ook wanneer landen mogelijk weer (tijdelijk) op slot gaan bij een opleving van het virus.

Voor compensatie van schade kijken we ook naar Brussel

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland


Het kabinet maakt zich op voor een nieuwe fase met de '1,5 metereconomie' die op het erf al realiteit is. Boeren en tuinders hebben als cruciale beroepsgroep immers de afgelopen tijd gewoon doorgewerkt, maar mét 'social distancing'. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Houd vol!

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer