Burgergeld+wint+aan+invloed+op+agrarische+grondmarkt
Analyse
© Han Reindsen

Burgergeld wint aan invloed op agrarische grondmarkt

Nu de spaarrentes al lange tijd laag zijn, kijken spaarders naar de grondmarkt. En dat wordt de komende jaren voelbaar voor agrariërs. Want wie betaalt, bepaalt.

Grond is en blijft schaars in Nederland. Door competitie met andere gebruikers komt er steeds minder grond beschikbaar voor de landbouw. Een belangrijke reden om aan te nemen dat grond als belegging redelijk waardevast is of verder stijgt in waarde. De historie bewijst dat al decennialang. Mede onder invloed van de lage spaarrentes ontdekken nu ook burgers de grondmarkt.

Wie op Google zoekt op 'investeren in landbouwgrond' vindt talloze bedrijven die potentieel 'warme grond' aanbieden. Zulke beloften zijn risicovol voor investeerders. De prijzen die worden gevraagd, zijn vaak torenhoog, maar belangrijker is dat het vaak niet zeker is of een dorp of stad ooit uitbreidt in de richting waar de gekochte landbouwgrond ligt.


Oplichterij

Er zijn al verschillende voorbeelden van oplichterij. Daarbij bleek dat de grond waarin werd geïnvesteerd, de komende decennia geen enkele andere bestemming zal krijgen. Slechts een kleine groep speculatieve investeerders is geïnteresseerd in de handel in potentieel 'warme grond'. Een veel grotere groep investeert voor een klein financieel rendement met daarbij zeggenschap over het agrarisch grondbeheer.Kansen

Het is een ontwikkeling die veel agrariërs nog altijd huiverig maakt, maar die juist ook kansen biedt. De markt biedt steeds meer ruimte voor producten die zijn verbonden aan verduurzaming en natuurinclusieve landbouw. Nederlandse banken zijn daar nog niet klaar voor, stelt onderzoeker Susan Drion van Wageningen University & Research.

Banken kijken vooral naar directe cashflow te behalen op wat zij financieren. Dit maakt dat boeren vaak ook wel moeten kijken naar andere financiers. Beleggingspartijen als Fagoed en ASR zijn al langer op de markt, maar bij hen betaal je als boer altijd nog 30 procent van de vrije waarde zelf. Als de erfpachtconstructie afloopt, moet je die opnieuw financieren. Bij veel nieuwe initiatieven is dat niet het geval.


Spanningsveld

Steeds meer boeren die op zoek gaan naar financieringsvormen voor grond, gaan de komende jaren burgers en hun geld tegenkomen als serieuze optie. De idealistische bewuste burger claimt als rendement echter zeggenschap. De boer die de gronden pacht, wil juist zekerheid. Dat creëert een spanningsveld. Daar moet de boer die zich aan het burgergeld verbindt, zich bewust van zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer