Ondanks corona eten consumenten asperges

Met creatieve oplossingen hebben Nederlandse aspergetelers hun afzet deels veilig kunnen stellen in coronatijd. Onder meer door samenwerking met horeca, drive-thruaspergeverkoop en webshops voor Belgische consumenten. Ook vindt meer export naar Duitsland plaats en is dankzij promotie de verkoop bij retailers toegenomen.

Ondanks+corona+eten+consumenten+asperges
© Elly Damen

Aan het begin van het aspergeseizoen hielden telers hun hart vast vanwege de coronamaatregelen, omdat zij de horeca als afzetkanaal zagen wegvallen, in andere jaren goed voor de helft van hun oogst.

Om toch voldoende afzet te creëren, zijn verschillende creatieve oplossingen bedacht, zoals Asperges van de Teler. De kiem daarvoor legde Erik Verhoeven, biologisch aspergeteler in Cromvoirt met een areaal van 8 hectare, die al tien jaar levert aan cateringbedrijf Cookaholics in Waalwijk, onder andere voor het stadion van RKC Waalwijk.


Geen Poolse uitzendkrachten

'Eigenaar Gijs van der Velden belde mij omdat hij werk zocht voor zijn personeelsleden', zegt Verhoeven. 'Daar was ik blij mee, omdat mijn Poolse uitzendkrachten deels waren weggebleven. Via een uitleenconstructie, gesponsord door de overheid, gingen de koks schillen en de afwassers sorteren.'

We hebben al vier keer de politie binnen gehad vanwege de drukte

Erik Verhoeven, biologisch aspergeteler in Cromvoirt

Verhoeven kwam via Van der Velden ook in contact met Geert Leijen van horeca-administratiekantoor IBEO. Veel van diens klanten wilden zowel hun personeel aan het werk houden als afzet creëren. Dat leidde tot het bouwen van de website Aspergesvandeteler.nl.


Goede prijs

Daarop kunnen consumenten zien bij welke horecazaken en boerderijwinkels zij aspergemenu's kunnen kopen, met een goede prijs voor de telers en een basisomzet voor de horecaondernemers.

Brancheorganisaties Koninklijke Horeca Nederland Brabant, ZLTO en LLTB ondersteunen het initiatief. 'Wij vinden het een mooie aanvulling op onze actie KoopOnzeOogst, bedoeld om boeren en consumenten elkaar te laten helpen', zegt Marjon Krol, projectleider korte en gesloten ketens bij ZLTO.


Aanmelden

Bij Asperges van de Teler zijn één Limburgse en dertien Brabantse telers aangesloten. Ook andere telers uit het hele land kunnen zich via de website aanmelden. Volgens Leijen loopt de verkoop als nooit tevoren. 'We hebben al meer dan 30.000 unieke bezoekers op de website gehad en na de piek met Pasen, vlak nadat we de website hadden gelanceerd, blijft het goed lopen.'


Verhoeven verkoopt zijn asperges onder andere aan horecabedrijven in Amsterdam en Utrecht. 'Door de directe handel ontvangen wij gemiddeld 6,50 euro per kilo, een prijs die het voor ons mogelijk maakt om de asperges dagvers te bezorgen.' In zijn boerderijwinkel heeft hij al vier keer de politie binnen gehad vanwege de drukte, maar tot nu toe hebben bezoekers zich aan de regels gehouden.


Carpoolplaats

Een ander initiatief nam Corné Ooms uit Ossendrecht die op 5 hectare asperges teelt. Een aardbeiendrive-thru die hij in maart in Uden had gezien, inspireerde hem om iets soortgelijks voor asperges op te zetten. Een niet meer in gebruik zijnde carpoolplaats in Hoogerheide leek hem daarvoor een uitgelezen plek.

Via een wethouder kon Ooms binnen een paar dagen een vergunning regelen. 'Vooral voor de paasdagen liep de verkoop gigantisch', zegt hij. 'Daarna is het wel wat ingezakt, maar ik krijg nog steeds meer dan honderd bezoekers per dag. Voor de beste kwaliteit betalen ze 10 euro per kilo.'


Brabantse Wal Asperges

Brabantse Wal Asperges, waaronder die van Ooms, zijn een erkend streekproduct. Voorzitter van de telersvereniging is Ferry de Weert, die in Ossendrecht 2,5 hectare asperges teelt. Hij schetst een minder positief beeld dan Ooms. Vanwege de sluiting van de grens met België is het voor de aangesloten vijftien telers lastiger om hun producten in het buurland af te zetten.


'In onze boerderijwinkels blijven de Belgische klanten weg en de meeste telers hebben weinig tijd om onlineverkoop op te zetten.' Zelf heeft De Weert sinds kort een webshop, waarop Belgische consumenten hun bestellingen via pick-uppoints bij bijvoorbeeld groentewinkels kunnen afhalen.


Meer export

Een gunstige ontwikkeling voor Nederlandse aspergetelers is volgens Rick Mengers, productmanager asperges bij ZON Fruit & Vegetables, de toegenomen export naar Duitsland. Dat heeft te maken met de verkleining van het Duitse aspergeareaal en met de problemen die Duitse telers hebben om aan voldoende personeel te komen.

Dat komt omdat de grenzen voor aspergestekers uit Polen en Roemenië dicht zijn. 'In Nederland hebben we daar iets minder last van, omdat telers voor hun vroege asperges de stekers al binnen hadden.' Ook over de verkoop in Nederland is Mengers positief.


Tv-campagne


Het Nederlands Aspergecentrum verzorgt de promotie van asperges namens Stichting Agrarisch Limburg, ZON, The Greenery, aspergebedrijf Teboza en zaadveredelingsbedrijf Bejo. De tv-campagne 'Guess who's back' en de inzet van influencers hebben volgens de productmanager een impuls gegeven aan de verkoop bij Nederlandse retailers. 'Consumenten kunnen niet meer uit eten, maar zijn thuis wel meer met asperges gaan koken.'

Meeste asperges komen uit Limburg en Noord-Brabant
Volgens het CBS bedroeg het totale aspergeareaal in 2018 ongeveer 3.850 hectare en was de opbrengst in dat jaar zo'n 20.000 ton. Daarbij spande Limburg de kroon, met ongeveer 2.350 hectare, waarvan 758 in de gemeente Peel en Maas. Noord-Brabant kwam op de tweede plaats met ruim 1.300 hectare. 2019 was een slecht jaar voor Nederlandse aspergetelers, omdat zij op de veiling ongeveer 3,50 euro per kilo voor de beste kwaliteit ontvingen, waarvoor de prijs dit jaar rond de 6 euro per kilo ligt. In Nederland is er dit jaar krapte aan personeel, vooral aan aspergestekers. Volgens Erik Verhoeven, biologisch aspergeteler in Cromvoirt, hebben zich massaal Nederlanders gemeld die werkloos thuiszitten, maar zijn zij niet allemaal geschikt. 'We beginnen om 6 uur 's ochtends en het is fysiek zwaar werk. Bij groeizaam weer wordt er ook in het weekend gewerkt en daar hebben Nederlanders soms moeite mee.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer