Steeds meer melkflessen voor de deur

Wat half maart als verzoeknummertje op drie adressen begon, groeit uit tot een nostalgisch fenomeen rond Wassenaar: de bezorging van melkflessen aan huis. De Menken Melk Koerier van Menken Zuivel krijgt het steeds drukker.

Steeds+meer+melkflessen+voor+de+deur
© Roel Dijkstra

Annelot Menken (28) rijdt met haar bestelbus het erf van melkveehouder en zelfzuivelaar Ad Brandwijk (49) in het Zuid-Hollandse Molenaarsgraaf op. 'Goedemorgen!' Goedgehumeurd en met een stralende lach stapt ze uit. Het is vrijdag, tijd om de melk op te halen. Brandwijk is nog even aan het werk in de stal. De flessen volle en halfvolle melk staan al klaar voor bezorging aan huis. Zo'n negentig flessen zal Menken deze keer inladen.

'We waren al aan het nadenken over het bezorgen van melk aan huis', zegt Menken. Samen met haar broers Daan (31) en Ward (26) staat zij aan het roer van Menken Zuivel dat zij met zijn drieën runnen. Ze kunnen ervan leven, zij het bescheiden, omdat ze net zijn begonnen.


Uitbraak coronavirus

Het idee voor een bezorgservice werd ingegeven door nostalgie: overgrootvader Leen Menken begon in 1925 met het bezorgen van melk aan huis in Oegstgeest. Door de uitbraak van het coronavirus werd hun plan versneld uitgevoerd. Klanten vroegen in maart of Menken de melk ook aan huis kon bezorgen. 'Sommigen wilden liever niet naar de supermarkt. En mensen uit het verzorgingshuis mogen niet naar buiten', zegt Menken.

Ze hebben frisse, nieuwe ideeën en weten wat out of the box-denken is

Ad Brandwijk, melkveehouder en zelfzuivelaar in Molenaarsgraaf

Menken Zuivel levert wekelijks zesduizend flessen.
Menken Zuivel levert wekelijks zesduizend flessen. © Roel Dijkstra

In het prille begin, halverwege maart, nemen de Menkens bestellingen mee voor drie adressen in Wassenaar. 'We dachten: als we toch bij de supermarkten afleveren, kunnen we net zo goed even een paar flessen bij de mensen langs brengen.' Nu rijden de drie per toerbeurt langs dertig adressen. De tocht voert door Wassenaar, Den Haag, Voorschoten en Leiden. Er is nieuwe vraag vanuit Noordwijk en Katwijk.

Menken: 'We leveren niet alleen aan ouderen. We bezorgen ook bij gezinnen. Ouders vinden het leuk hun kinderen te laten zien dat het vroeger zo ging.' Het drietal bekijkt of en hoe ze de service uitbreiden tot een rendabele dienst.


Paard en wagen

Overgrootvader Leen begon met een handkar. Hij bezorgde melk in Oegstgeest. Toen de zaken floreerden werd de handkar ingeruild voor paard en wagen. Opgevolgd door gemotoriseerd vervoer: auto's en busjes.

Na de oorlog kwamen er plannen voor een fabriek, vanwege de gestegen vraag naar melk. De familie verhuisde naar Wassenaar. Daar lieten ze een van de modernste zuivelfabrieken van Nederland en Europa bouwen.


Overname Melkunie

Menken Zuivel werd in 1998 overgenomen door Melkunie. 'Het was het laatste private melkbedrijf in het land. Wij willen nu de kwaliteit van melk terugbrengen.'


Menken heeft plezier in het bezorgen. 'Het is leuk om in contact te zijn met de mensen. We bellen aan, zetten de flessen neer, nemen afstand en maken een praatje.'

De klanten krijgen een berichtje als ze eraan komen. 'Als er niet wordt opengedaan, zetten we de melk in de schaduw neer. We leveren natuurlijk verse, gepasteuriseerde volle melk.'Volle melk met een vetpercentage van 4,6 procent en een eiwitgehalte van ongeveer 3,5 procent, voegt Brandwijk toe. De veehouder heeft 120 Holsteins waarvan er 100 worden gemolken. Hij is enthousiast over de samenwerking met Menken. 'Ze hebben frisse, nieuwe ideeën en weten wat out of the box-denken is.'


Experimenteren met zuivel

Brandwijk houdt van experimenteren met zuivel. 'Ik heb bijvoorbeeld een 'eggnog', zeg maar eierpunch, ontwikkeld. Dat is iets wat veel Amerikanen rond kerst drinken.' Menken prijst op haar beurt de flexibiliteit en open houding van Brandwijk. Ze passen volgens haar perfect bij elkaar.


Ad Brandwijk houdt 120 koeien.
Ad Brandwijk houdt 120 koeien. © Roel Dijkstra

Menken Zuivel begon in 2018 met de verkoop van volle melk, karnemelk en vanillevla. 'Een oud-productontwikkelaar van het bedrijf had het recept voor vanillevla op papier op zolder liggen. Wij hebben het als basis gebruikt en gemoderniseerd', zegt Menken.


Vanillevla uit assortiment gehaald

Vanwege strenge supermarkteisen rondom de constantheid van een vlaproduct, is de vanillevla tijdelijk uit het assortiment gehaald. 'Volle melk fluctueert. Het vetgehalte in de zomer ligt lager dan in de winter.' Gevolg: de structuur en de smaak van de vla varieert per seizoen. Dat wil de supermarkt niet.

Menkens assortiment bestaat nu uit volle melk, halfvolle melk, standyoghurt en baristamelk. De halfvolle melk is er twee maanden geleden bij gekomen, omdat er veel vraag naar was.

Baristamelk wordt gebruikt in koffiespeciaalzaken om cappuccino mee te maken. Maar de horeca is nu dicht. Ruw geschat zorgt dat voor 30 procent afzetvermindering. 'Met de levering aan huis vang je dat niet op.' Maar Menken blijft optimistisch: 'Straks komt de horeca er weer bij. Zij zijn bezig weer op te starten.'


Zo groeit Menken Zuivel de toekomst in
Menkens ambitie is te groeien. Annelot Menken vertelt dat het bedrijf de producten bij de start in 2018 landelijk aan een supermarktketen leverde. Omdat dat veel tijd opslokte, besloten de drie gas terug te nemen. Nu leveren ze wekelijks ruim zesduizend flessen melk aan franchisenemers en zelfstandigen in de regio. 'Zo ben je flexibeler.' De bedoeling is verder uit te breiden. Menken verwacht dit jaar nieuwe zuivelproducten te presenteren. Welke, dat kan ze nu nog niet zeggen. 'We zijn nog aan het testen.' Omdat het bedrijf diep geworteld is in de omgeving, kennen veel inwoners van de streek de naam nog. Menken Zuivel werd in 1998 overgenomen door Melkunie. De merknaam verdween in 2001. Sommige mensen hebben persoonlijke herinneringen aan het bedrijf. Nu is het volgens Menken belangrijk dat bekend is dat het bedrijf terug is. Dankzij onder meer de bezorgservice, nu een gebaar naar de klanten toe, wordt er over Menken Zuivel gepraat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer