Menken+wil+speciaalbier+van+zuivelvak+zijn
Nieuws
© Johan Wissink

Menken wil speciaalbier van zuivelvak zijn

Menig 35-plusser kent het zuivelmerk Menken nog wel. Eind jaren 90 werd de melkfabriek opgeslokt door Melkunie. Maar nu brengt de vierde generatie het familiemerk weer terug in het koelvak.

Het zijn de drie achterkleinkinderen van oprichter Leen Menken die het merk nieuw leven inblazen: Ward (25), Annelot (27) en Daan (29). 'We woonden vroeger om de hoek van de melkfabriek in Wassenaar', zegt Ward Menken. 'We wandelden vaak met opa tussen de melkflessen en bouwden forten van kratten.'

Nadat de melkfabriek zijn deuren sloot, bleef het vlammetje bij de kleinkinderen branden. 'Op een avond keken we elkaar aan en zeiden: waarom brengen we het merk niet opnieuw in de markt?' Ze kwamen in contact met Ad Brandwijk uit Molenaarsgraaf. Hij melkt 125 koeien en maakt boerenzuivel. Zijn melk wordt op het bedrijf verwerkt tot Menken Zuivel.

In schappen van zevenhonderd AH's

Sinds enkele weken liggen de flessen volle melk, karnemelk en vanillevla bij zevenhonderd Albert Heijns (AH's) in heel Nederland. Menken: 'We willen het speciaalbier van het zuivelvak zijn. Het is jammer dat de huidige zuivel zoveel op elkaar lijkt, het is een massaproduct geworden. Wij brengen boerderijzuivel, rechtstreeks van de koe. We tornen niet aan het eiwit- en vetgehalte in de melk en dat proef je.'

De familie wil op termijn toe naar de verkoop van 9.000 flessen zuivel per week. De verkoopprijs van een fles volle melk van 750 milliliter is 1,39 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer