De+supermarkten+houden+ons+op+de+been
Column
© Age Posset

De supermarkten houden ons op de been

Bijzonder. Zo ga je van een jarenlang chronisch tekort aan kaas naar een overschot. Er zijn ergere dingen. Ieders gezondheid is het belangrijkste wat er is. Er zijn veel bedrijven die hun inkomen volledig zien wegvallen. Hier komt gelukkig nog wat binnen.

Saint Patrick's Day op 17 maart is ieder jaar het begin van het drukke kaasverkoopseizoen. Alle markten beginnen weer en daar wordt veel van onze kaas verkocht. Dit jaar liep het anders. De restaurants waren al een week dicht en op 12 maart gingen alle scholen dicht. Vrijwel drie weken is er geen kruimel kaas verkocht hier. De enige mails die ik nog kreeg van klanten, waren om me te waarschuwen dat ze voorlopig niet zullen betalen.

Het jaar 2020 begon positief. Na een moeilijk jaar hebben we nu weer genoeg mankracht om het werk te doen. Het is al weken perfect weer, het gras groeit lekker en de geiten geven flink veel melk.

Ondanks de coronacrisis gaat het leven hier gewoon door. Iedereen moet verplicht thuisblijven, tenzij je essentieel werk verricht. Landbouw en voedselproductie zijn essentieel, dus ons personeel mag nog komen. We proberen wel minder samen te werken. In de kaasmakerij werkt de een bijvoorbeeld 's morgens en de ander 's middags.

Onze kaas is een kwaliteitsproduct dat in de speciaalzaak thuishoort

Marion Roeleveld, geitenhouder in Ballyshrule, Ierland

Hier zijn maar weinig mensen die snappen hoe het werkt met gewassen en oogst en personeel in de landbouw. Er is nu een landelijke wervingscampagne begonnen om Ieren aan te nemen voor de fruitoogst deze zomer. We zullen zien hoeveel mensen hun tijdelijke Covid-19-uitkering opzeggen en van hun tuinstoel komen om fulltime aardbeien te plukken.

Ongeveer de helft van onze kaas wordt verkocht in delicatessenwinkels en op markten, een derde gaat naar restaurants en de rest naar supermarkten. Omdat we eigenlijk altijd een kaastekort hebben, waren de supermarkten niet zo belangrijk. Onze kaas is een kwaliteitsproduct dat in de speciaalzaak thuishoort. Bovendien stellen supermarkten de meeste kwaliteitseisen zoals productspecificaties, testresultaten en audits. De hoeveelheid papierwerk maakt het af en toe frustrerend om aan ze te leveren.

Nu werken we gelukkig met een paar tussenhandelaren die vervolgens aan twee landelijke supermarktketens leveren. Het papierwerk heb ik nog wel, maar we zitten tenminste niet vast aan een leveringscontract. Ik had het nooit verwacht. Maar nu de kaasverkoop aan de andere verkoopkanalen bijna stilligt, ben ik maar wat blij dat er supermarkten zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer