Kabinet+maakt+steunpakket+toegankelijk+voor+bedrijven
Nieuws
© William Hoogteyling

Kabinet maakt steunpakket toegankelijk voor bedrijven

Het kabinet versoepelt de eisen voor bedrijven die vanwege de coronacrisis een beroep doen op overheidssteun. Daarnaast wordt de looptijd van kredieten verlengd.

Dat heeft staatssecretaris Mona Keizer (EZ) dinsdagmiddag bekendgemaakt. Door de verruiming van de maatregelen kunnen meer bedrijven financiële steun krijgen om door de coronacrisis te komen.


Meer geld en soepelere voorwaarden voor verscheidene regelingen maken het mogelijk tienduizenden ondernemers extra te helpen, zegt staatssecretaris Keijzer.

Kleine tot middelgrote bedrijven kunnen makkelijker een beroep doen op leningen waarvoor de overheid deels garant staat. Het garantiebudget voor deze Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB wordt bijna verdubbeld naar 1,5 miljard euro. De looptijd van de kredieten wordt verlengd naar vier jaar, zodat ondernemers langer de tijd hebben om ze af te lossen.

Risicokapitaal start ups

Het budget voor de zogenoemde SEED Capital-regeling voor onder meer innovatieve ondernemingen en startups op technologisch en creatief gebied is voor 2020 verhoogd van 22 miljoen naar 32 miljoen euro. Hiermee ondersteunt de overheid bij het verkrijgen van risicokapitaal vanuit investeringsfondsen.

Het kabinet heeft daarnaast de voorwaarden aangepast van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) voor bedrijven die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen. Kleine ondernemers kunnen nu ook op basis van hun geregistreerde nevenactiviteiten een beroep doen op een eenmalige gift van 4000 euro.

Binnen een dag handelen

‘Passende regelingen voor ondernemers vergen normaal maanden of jaren’, zegt Keijzer. ‘Maar veel bedrijven hebben nú acute problemen: corona dwingt ons daarom om soms binnen een dag te handelen. Deze economische crisismaatregelen staan dus niet stil.’

Het kabinet meldt woensdag ook dat de Europese Commissie de Coronaregeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) heeft goedgekeurd. Met dit budget van 10 miljard euro helpt het ministerie van EZK zowel het MKB als grote ondernemingen.

De GO-regeling geeft een overheidsgarantie op bankleningen van minimaal 1,5 miljoen tot maximaal 150 miljoen euro per onderneming. Het maximale garantiepercentage is, zoals eerder aangekondigd, nu verhoogd van 50 procent naar 80 procent voor grootbedrijven en 90 procent voor het MKB met als voorwaarde dat zij worden getroffen door corona.

Meer informatie over de regelingen is te vinden op de volgende website: RVO/TOGS, rijksoverheid, ministerie van Sociale Zaken, Belastingdienst en de Kamer van Kophandel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer