Certificering dieseltanks vervalt

De verplichte certificering voor dieseltanks komt te vervallen. Ondernemers krijgen in de toekomst de keuze om een tank te laten certificeren of om terug te vallen op de voorschriften in het Besluit Activiteiten Leefomgeving. Daarmee kunnen de kosten voor certificering vermeden.

Certificering+dieseltanks+vervalt
© nieuwe oogst

Volgens het huidige Activiteitenbesluit is er een certificaat nodig voor een dieseltank met het bijbehorende leidingwerk. Op termijn (volgens huidige planning in 2021) gaat het Activiteitenbesluit over in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) als onderdeel van de Omgevingswet. In het BAL is de certificeringsplicht voor bovengrondse dieseltanks met bovengronds leidingwerk afgeschaft.

Voor LTO is het van belang dat de goedgekeurde installaties niet op korte termijn opnieuw te maken krijgen met gewijzigde voorschriften. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft recentelijk aangegeven dat certificering als erkende maatregel is opgenomen in het BAL.

Voorschriften

Dat betekent dat gecertificeerde installaties in ieder geval voldoen aan de voorschriften. Na afloop van de geldigheidstermijn van het certificaat heeft een ondernemer de keuze om de installatie opnieuw te laten keuren of om terug te vallen op de voorschriften in het BAL. Dit heeft onder meer betrekking op de lekbak en overvulbeveiliging die ook voor de certificering nodig zijn.

Certificering brengt extra kosten met zich mee, maar geeft ook zekerheid, stelt LTO. En doordat de certificering niet meer wettelijk verplicht is, ontstaat er een betere marktwerking. Certificerende bedrijven moeten er nu voor zorgen dat de extra kosten voor certificering een duidelijke meerwaarde heeft voor de ondernemer.

Keuzevrijheid

LTO is tevreden met deze uitkomst van het overleg. Er komt meer keuzevrijheid. De ondernemer kan zelf bepalen op welke wijze hij aan de voorschriften wil voldoen en tegelijkertijd is geborgd dat bestaande gecertificeerde installaties niet binnen de lopende keuringstermijn aangepast moeten worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer