Droge+koe+stoot+minder+methaan+uit
Nieuws
© mariska bloemberg

Droge koe stoot minder methaan uit

De ene koe stoot beduidend meer methaanemissie uit dan de andere. Een droogstaande koe zorgt bijvoorbeeld voor minder uitstoot. Ook lijkt het erop dat weidegang de uitstoot vermindert.

Dat blijkt uit metingen op Koeien & Kansen-bedrijven, inclusief KTC De Marke en VIC Zegveld. In 2018 is hier gestart met het meten van de methaanemissie van koeien.

Hierbij gebruikten de onderzoekers van Wageningen Livestock Research een Greedfeed. Dit instrument is geplaatst in een speciale krachtboerbox en bepaalt de methaan die uit de neus en bek van de koe komt.

In totaal zijn 1.718 methaanmetingen van 1.278 koeien verzameld. Veehouders kunnen de gemeten waarden ook direct in beeld zien.

Drie keer gemeten

'Op ons bedrijf hebben we drie keer metingen verricht. Twee keer in de stalperiode en een keer tijdens de weideperiode', vertelt Koeien & Kansen-deelnemer Johan Dekker. 'Na een goede week wennen, wisten onze koeien deze speciale krachtvoerbox te vinden. Het bezoek aan de box in de weide viel wat tegen.'


Ondanks dat het aantal waarnemingen in die periode wat minder was, lijkt het er volgens Dekker wel op dat weidegang de uitstoot van methaan vermindert. Verder zag hij dat er grote verschillen tussen koeien zaten in de uitstoot van methaan.

Aantal lactatiedagen maakt verschil

Op de bedrijven lag de gemiddelde methaanemissie per koe per dag op 415 gram methaan. Per kilo meetmelk was dit 13,9 gram methaan. Er was veel variatie tussen bedrijven, koeien en metingen. Opvallend was dat het aantal lactatiedagen en lactatienummer een groot deel van de variatie tussen dieren verklaarden (32 procent). Dat viel ook Dekker op. 'We zagen dat de uitstoot van methaan bij droogstaande koeien een stuk lager was.'

Verder is de variatie tussen koeien te verklaren door door koe- en bedrijfseigenschappen, zoals de grondsoort (klei, veen en zand), het seizoen, wel of geen beweiding en melkeigenschappen.

Het onderzoek maakt deel uit van het Onderzoek Veehouderij & Klimaat en wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer