Leerlingen+pakken+met+Mudmaster+slik+op+de+weg+aan
Nieuws
© Elly Damen

Leerlingen pakken met Mudmaster slik op de weg aan

Zeven leerlingen van basisschool de Zonneberg in Kruisland hebben de Mudmaster ontwikkeld om het gevaar van modder op de weg tijdens de bietencampagne tegen te gaan. Hun team, X-Landers 10.0, heeft daarmee afgelopen zaterdag de First Lego League (FLL) Benelux Innovation Award 2020 gewonnen.

De FLL is een educatief programma dat jongeren van 9 tot en met 14 jaar uitdaagt een wetenschappelijk en technisch vraagstuk te onderzoeken. Dat doen ze aan de hand van verschillende opdrachten en het bouwen en programmeren van een robot.

Dit jaar moesten de deelnemers een oplossing bedenken voor een probleem in de openbare ruimte van de eigen omgeving. Dat onderwerp hadden de kinderen uit groep 7 van de Zonneberg snel gevonden. Ze wonen in een agrarisch dorp met veel landbouw en wilden iets ontwikkelen waarmee het gevaar van modder op de weg tijdens de bietencampagne wordt tegengegaan.

Thijs Jansen is een van hen. Hij fietst elke dag 3,5 kilometer vanuit het buitengebied naar zijn school in Kruisland. 'Tijdens de oogst ligt de weg vol met slik', vertelt hij. 'Daar gebeuren regelmatig ongelukken door. Ik ben ook al eens een keer uitgegleden.'

'Dit idee gaat de wereld in. Dat kan niet anders!'

Ruud van Kaam, teamcoach X-Landers 10.0

Beste idee

Het team ontwierp de Mudmaster. Daarvoor deden ze uitgebreid onderzoek en gingen ze langs bij bedrijven, boeren en andere experts. Overal werden ze met open armen ontvangen en kregen ze veel complimenten. Ook de minister van Infrastructuur en Waterstaat vindt het een heel goed idee, zo bleek uit een brief die ze schreef aan de X-Landers 10.0.

Volgens teamcoach Mario von Bannisseht vinden boeren het ontwerp zo simpel, dat het gek is dat nooit eerder iemand dit heeft bedacht. 'Dit is het beste idee dat ik nooit heb gehad, heb ik een boer horen zeggen', aldus Von Bannisseht, die met de kinderen heeft geoefend om zichzelf en hun idee goed te presenteren.

'Kinderen gaan heel anders te werk dan volwassenen', vult teamcoach Ruud van Kaam aan. Hij hielp de kinderen bij het uitwerken van hun idee. 'Zij bedenken eerst wat er niet kan, terwijl kinderen meteen allerlei ideeën op tafel gooien om daarna te kijken of het haalbaar is. Daarin ligt hun kracht.'

Slim Reinigingssysteem

De Mudmaster is een slim reinigingssysteem. Niek van den Bosch legt uit hoe hij werkt. 'Op de plek van het contragewicht van de trekker komt een extra container met schoon water. Via een leidingensysteem gaat het water naar de spatborden. Aan elk spatbord zitten twee rijen van drie spuitmondjes waarmee we onder hoge druk de banden schoonspuiten.' De boer hoeft alleen nog maar op een knop te drukken.


Maike Cobelens: 'Bij ons op het bedrijf hebben we getest hoe we de banden van een trekker het beste konden schoonspuiten. Een hogedrukspuit bleek de beste aanpak.' Het team heeft een prototype gemaakt van een speelgoedtrekker die echt werkt. Wel komt er rook uit in plaats van water. Een echte Mudmaster zou zo'n 2.500 euro kosten. 'Dat lijkt veel', zegt Ellemieke van Osta. 'Maar als het ongelukken kan voorkomen, is dat natuurlijk niet veel geld.'

De wereld in

Ruby van Vliet heeft vooral gewerkt aan de 'robot', het programmeren van het systeem. 'Op school hadden we al vaker met dat programma gewerkt. Dus ik vond dat niet zo moeilijk.' Luuk van Tiggelen hoopt dat de Mudmaster ook echt geproduceerd gaat worden. 'Mijn ouders hebben een akkerbouwbedrijf. Nu moeten ze tijdens de oogst een extra voertuig inzetten die de modder van de weg schuift.'

Eskil Buijzen zegt veel te hebben geleerd tijdens de ontwikkeling van de Mudmaster. 'Wat we hebben gezien en gehoord tijdens onze bezoeken, konden we goed gebruiken voor ons ontwerp.' Net als zijn teamgenoten is Buijzen supertrots dat ze de Mudmaster hebben bedacht en dat ze er een prijs mee hebben gewonnen. Volgens Ruud van Kaam klopt het ontwerp aan alle kanten. 'Dit idee gaat de wereld in', zegt de teamcoach. 'Dat kan niet anders!'

Het avontuur van de X-Landers 10.0 gaat dan ook verder. Het team van basisschool de Zonneberg wil meedoen aan de komende FLL Global Innovation Award. Mochten ze daar winnen, dan krijgt hun innovatie een patent en een geldbedrag waarmee ze de Mudmaster kunnen laten produceren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 9°
  30 %
Meer weer