Plan+voor+Wieringermeer+van+tafel
Nieuws
© Stivas

Plan voor Wieringermeer van tafel

Het bestuur in de gemeente Hollands Kroon trekt het gewraakte Gebiedsplan Wieringermeer voorlopig in. Wethouder Theo Groot wil de economische ontwikkeling van het buitengebied nu meenemen in de actualisering van de omgevingsvisie.

De landbouw is opgelucht dat de gemeente 'tot inzicht is gekomen', hoewel plannen voor datacentra en grootschalige glastuinbouw nog steeds boven de markt hangen. Dit stelt Rob Smit, die de actiecampagne tegen de plannen leidde. 'Het is wel een succes dat het plan dat er lag nu in elk geval van tafel is. De grote ruimteclaims die er lagen, zijn voor de landbouw onaanvaardbaar.'

LTO Noord-afdeling Hollands Kroon is van meet af aan tegenstander van het gebiedsplan. Vicevoorzitter Henk Geerligs is ook opgelucht. 'Aanvankelijk was er een zoekgebied in opgenomen van 2.500 hectare als Agri++-gebied. Dit is later gehalveerde naar 1.250 hectare en uiteindelijk bleef er nog 750 hectare over. Dat is ons veel te gortig en we missen vooral de visie op ontwikkelingsmogelijkheden voor de bestaande landbouw.'


Volgens Geerligs ontbrak het in het plan ook aan draagvlak. Dat blijkt ook uit de enquête die LTO uitvoerde. 'Bijna 95 procent van de 450 deelnemers keerde zich tegen de plannen. De uitkomsten zullen ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij het besluit van het college om het proces te staken.'

Twee sporen naast elkaar

Dat laatste bestrijdt Groot. 'Natuurlijk zijn we niet horende doof of ziende blind, maar onze overweging om de plannen in te trekken dateren al van maanden geleden. Hoofdargument voor ons is dat er met het gebiedsplan en de actualisering van de omgevingsvisie twee sporen naast elkaar zouden lopen. Dat is onwenselijk.'

In 2021 moet de nieuwe ruimtelijke visie voor de Wieringermeer klaar zijn. 'Intussen lopen er nog aanvragen voor datacentra en die behandelen we ook volgens de gangbare procedures', stelt Groot. 'Onze insteek blijft: ruimte voor economische ontwikkeling in het buitengebied, ook buiten de primaire landbouw om. Om de werkgelegenheid te verbeteren en het inwonertal op peil te houden, net als de voorzieningen in de dorpen.'

Draagvlak onder burgers

Geerligs is ook voor ontwikkelingsruimte. 'Maar dan vooral voor de bestaande bedrijven. En met draagvlak onder de bevolking.'

LTO adviseert de gemeente om eerst te inventariseren hoeveel ruimte er daadwerkelijk nodig is voor Agri++. Geerligs: 'Tot die tijd zou een stop op vergunningverlening moeten worden gezet, zoals dat in de Haarlemmermeer en Amsterdam ook gebeurt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer