Ruim 300 hectare geruild in de Wieringermeer

Provincie Noord-Holland, het Rijk, NUON en tien boeren hebben onderling 309 hectare grond geruild in de Wieringermeer en op Wieringen. De deelnemers plaatsten maandag in de Wierschuur op Wieringen hun handtekeningen onder de ruilakte.

Ruim+300+hectare+geruild+in+de+Wieringermeer
© Provincie Noord-Holland

De ruil zorgt voor een verbetering van de agrarische structuur, voor een flinke afname van het landbouwverkeer op de openbare weg, verlenging van een zweefvliegveld en meer ruimte voor een windpark. In totaal brengt de provincie 110 hectare agrarische grond in.

Grondportefeuille

Gedeputeerde Grondzaken Elisabeth Post: 'We houden dan nog een derde over van onze oorspronkelijke grondportefeuille in dit gebied. We sluiten hoofdstuk voor hoofdstuk het boek van het voormalig Wieringerrandmeer en geven de grond weer terug aan het gebied.'

Collega-bestuurder Jaap Bond (landbouw en economische zaken), compimenteerde de betrokkenen voor een positieve instelling. 'Die nauwe samenwerking en elkaar ook wat gunnen, zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze succesvolle grondruil.'

'We sluiten hoofdstuk voor hoofdstuk het boek van het voormalig Wieringerrandmeer en geven de grond weer terug aan het gebied'

Elisabeth Post, gedeputeerde Grondzaken Noord-Holland

Grotere percelen dichterbij

De acht akkerbouwers en twee veehouders die aan de ruil deelnemen, krijgen grotere, dichterbij gelegen en beter op elkaar aansluitende percelen. Het zweefvliegveld krijgt de gewenste lengte van 1200 meter, waardoor ook weer ruimte ontstaat voor een windpark van NUON.

Aanvankelijk zou ondertekening al oktober vorig jaar plaatsvinden, maar moest toen worden uitgesteld omdat het Rijksvastgoedbedrijf nader onderzoek naar de bodemgesteldheid wilde laten doen. Na het onderzoek is bepaald dat zowel de provincie als het Rijk elk op één plek de sanering van vervuilde grond voor hun rekening nemen.

Stivas

Het kavelruilproces is begeleid door de Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur (Stivas). Deze organisatie verzorgde eerder ook al enkele ruilen met provinciale gronden die in het verleden zijn aangekocht voor het voormalige Wieringerrandmeerproject.

Nadat het project werd gestopt, is samen met de betrokken partijen een plan voor agrarische structuurverbetering opgesteld. Behalve verbetering van de agrarische structuur wordt in het gebied soms ook een combinatie gemaakt met opwaardering van het watersysteem en de realisering van natuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer