Waar+kan+boer+terecht+voor+steun+tijdens+coronacrisis%3F
5 vragen
© Unsplash/Annie Spratt

Waar kan boer terecht voor steun tijdens coronacrisis?

Het kabinet heeft een maatregelenpakket gepresenteerd om de gevolgen van de coronacrisis voor het bedrijfsleven te beperken. Maar waar kun je als ondernemer terecht voor steun, kredietruimte, tijdelijke arbeidstijdverkorting of anderszins?

Waar kunnen ondernemers terecht?

Dat verschilt per regeling. Als het gaat om de verruimde kredietregelingen, dan kunnen ondernemers zich melden bij hun eigen bank(en), waar hun bestaande kredietfaciliteiten lopen. Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.

Wat moet je doen bij omzetverlies?

LTO Nederland adviseert om omzetverliezen goed in beeld te brengen. Dat betekent de administratie nauwkeurig bijhouden en de inkomstenderving in kaart brengen. Verder is het van belang om afschriften van gemaakte kosten te bewaren en foto's te maken als bewijslast, met datum en omschrijving.

Is er voor de glastuinbouw al maatwerk?

Bijna. Glastuinbouw Nederland, GroentenFruithuis en Royal FloraHolland hebben deze week een noodkrediet van 2 miljard euro aangevraagd bij de overheid om de tuinbouwsector snel te kunnen steunen.

Kwekers onder glas die een zakelijk noodkrediet willen aanvragen, moeten het format 'Liquiditeitsprognose Glastuinbouw' invullen, om in afwachting van de maatregelen van het Rijk dit proces voor te bereiden. Deelnemers worden geïnformeerd door koepelorganisatie Glastuinbouw Nederland, wanneer dit document kan worden ingestuurd naar de bank.

Is er een noodfonds voor de lange termijn?

Er is een prangende vraag voor een noodfonds voor de middellange en lange termijn neergelegd, omdat de bloemen- en plantensector de totale verliezen uiteindelijk inschat op circa 5 miljard euro. Naar verwachting worden de condities en voorwaarden voor dit fonds binnenkort bekendgemaakt door de overheid. Hiervoor is een format ontwikkeld dat eerst door het ministerie moet worden goedgekeurd.

Om in aanmerking te komen voor een mogelijke aanvraag, dienen ondernemers bewijsmateriaal te verzamelen van misgelopen omzet of de te verwachten mis te lopen omzet in de komende periode. Bewijsvoering die niet voldoet aan de voorwaarden van het ministerie komt niet in aanmerking voor het noodfonds.

Waar kan ik met overige vragen terecht?

Kijk op de internetsites van de Rijksoverheid en het RIVM. De Kamer van Koophandel heeft daarnaast een speciaal coronaloket geopend waar ondernemers via telefoon en chat met vragen terechtkunnen. Ook heeft de overheid een adviesteam samengesteld dat bereikbaar is via (0800) 2117.

Medeauteur: Remco van der Meij

Bent u op zoek naar extra personeel? Ga dan naar www.helponsoogsten.nl

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer