Eerste+vondst+tomatenvirus+ToBRFV+in+Frankrijk
Nieuws
© Twan Wiermans

Eerste vondst tomatenvirus ToBRFV in Frankrijk

Het Franse ministerie van Landbouw heeft de eerste vondst van Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in dat land bevestigd.

De besmetting is aangetroffen in een tomatenkwekerij in Finistère in Bretagne. Medewerkers vonden op 11 februari planten in de kas die besmet leken met het virus. Sinds 4 oktober 2019 bestaat er een meldingsplicht voor telers als zij vermoeden dat hun gewas is aangetast door ToBRFV. Hiermee wil Brussel de kans op verspreiding zoveel mogelijk voorkomen.

Het ministerie heeft de aantasting begin deze week wereldkundig gemaakt na onderzoek door l’Agence de Sécurité Sanitaire. Dit bureau had twee weken ervoor nog gewaarschuwd dat er een hoog besmettingsgevaar in Frankrijk was.

Hoe het Franse tomatenbedrijf besmet is geraakt, is nog niet duidelijk. De planten zijn volgens het ministerie van Landbouw opgekweekt in Groot-Brittannië vanuit Nederlands zaad. Drie andere Franse bedrijven hebben ook jonge planten van deze Britse plantenkweker ontvangen. De Franse autoriteiten houden deze teeltbedrijven in de gaten.


Eind januari is het virus ook in Spanje voor het eerst aangetroffen. Het aantal Nederlandse bedrijven dat is besmet met ToBRFV is opgelopen tot zeventien, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit anderhalve week geleden bekendgemaakt. De autoriteit heeft het virus eveneens gevonden op tomatenzaad uit Peru. ToBRFV is niet gevaarlijk voor de mens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer