Agractie+verplaatst+actiedag+Boerderijprijzen+naar+september
Nieuws
© GertJan van der Wal

Agractie verplaatst actiedag Boerderijprijzen naar september

Boerenactieorganisatie Agractie heeft door de uitbraak van coronavirus de actiedag Boerderijprijzen verplaatst naar een latere datum, ergens in september. Oorspronkelijk zouden op 21 maart op een veertigtal locaties in Nederland agrarische producten direct aan de consument worden aangeboden.

Volgens de actieorganisatie is het nu niet verantwoord een groot aantal mensen bij elkaar te halen en zo de gezondheid van vele honderden bezoekende burgers en vrijwilligers op het spel te zetten.

'Gelukkig komt van uitstel geen afstel en organiseren we de actie later dit jaar, in september, op een nader te bepalen datum. We bedanken de vrijwilligers voor hun tomeloze inzet en zien iedereen heel graag in het najaar', aldus de organisatie.

Afzetproblemen

Agractie zegt in de tussentijd bij de overheid aandacht te blijven vragen voor de gevolgen van de corona-uitbraak voor agrarische bedrijven. Volgens de organisatie veroorzaakt de epidemie ernstige problemen voor boeren en tuinders in de afzet van hun producten. De afzetprijs van bijvoorbeeld sierteeltproducten is de laatste dagen fors gedaald.

'Prijzen kelderen razendsnel en producten worden niet meer afgenomen. Komende week zullen we ons sterk maken voor compensatie hiervan tijdens een geplande bespreking bij het ministerie van LNV', stelt de organisatie. Ook vinden nog gesprekken plaats met verschillende retailorganisaties.

Verkoopprijs

Agractie wil via de actie Boerderijprijzen de consument confronteren met het grote verschil tussen wat de boer of tuinder krijgt voor zijn producen en de uiteindelijke verkoopprijs voor de consument in de winkel of supermarkt. De producten worden op de actiedag verkocht 'voor het bijna symbolische bedrag van de gemiddelde opbrengst voor de boer of tuinder'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer