FloraHolland: 'Italiaanse afzet zoekt andere weg via klok'

Perswoordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland ziet dat luxeproducten als bloemen en planten hard geraakt worden door het coronavirus.

FloraHolland%3A+%27Italiaanse+afzet+zoekt+andere+weg+via+klok%27
© FloraHolland

Wat zijn op dit moment de gevolgen voor de export?

‘Italië is onze vierde exportmarkt. Dit land is dus belangrijk voor ons. Maar het zit tot nader order behoorlijk op slot en de vraag is weggevallen. Zelfs bruiloften en uitvaarten in Italië gaan niet of slechts beperkt door.

We zijn afhankelijk van hoe het virus zich over de wereld zal ontwikkelen en wat daarvan de mondiale gevolgen op de handel zijn.

Michel van Schie, woordvoerder van Royal FloraHolland

‘Exporteurs die exclusief op Italië zijn gericht, staan stil. Je kunt niet zomaar je primaire klantenkring verleggen. Die is over de jaren heen opgebouwd.’

Is er nog aanvoer uit Italië? Ze exporteren immers ook flink.

‘Voor een deel lukt dat nog goed. Voor zover de kwekerijen nog bemand zijn, kunnen ze doorwerken. Ook komen chauffeurs niet met heel veel mensen in contact en producten kunnen niet besmet zijn. Dus uit bepaalde regio’s ontvangen we nog handel.

‘Ook hoorde ik over een Nederlandse exporteur die toch nog naar Milaan is gegaan. Maar dit zijn uitzonderingen.’

Zijn er al concrete cijfers beschikbaar over de gevolgen voor de sector?

‘Nee, dat is echt te vroeg om te zeggen voor de hele sector. Wat we wel zien is wel ziet is dat de afzet die wegvalt een andere weg zoekt. Er komen meer bloemen op de klok, wat zorgt voor lagere prijzen. En de prijzen staan al onder druk door de mondiale dreiging van het coronavirus, dus dat geeft een dubbel effect.’

Toch is er geen sprake van paniek op de veiling?

Nee. We zijn uiteraard wel zenuwachtig. Bloemen en planten zijn luxeproducten en kunnen zogezegd gemist worden in tijden van crisis. We zijn afhankelijk van hoe het virus zich over de wereld zal ontwikkelen en wat daar de tijdelijke mondiale gevolgen op de handel van zullen zijn.

Wat doet FloraHolland zelf om de veiligheid van de medewerkers te borgen?

‘We hebben een crisisteam ingericht waarin de verschillende scenario’s dagelijks worden doorgenomen. Op de veiling zijn voor zover bekend nog geen concrete ziektegevallen. De enkele Brabanders in dienst, veelal hoger kantoorpersoneel, werken thuis. Logistiek personeel komt meestal uit de buurt.


‘Op de veilinglocaties volgen we de adviezen van het RIVM en de GGD en is alles gericht op hygiëne om de verspreiding tegen te gaan.

‘De Trade Fair in Naaldwijk hebben we deze week nog net door kunnen laten gaan. Van de 244 deelnemers hadden slechts 14 zich afgemeld. Gezien de nieuwe strenge kabinetsmaatregelen vervallen alle komende bijeenkomsten met meer dan 100 mensen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer