Coronacrisis zorgt voor bloedbad in sierteeltsector

De sierteeltsector wordt hard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Handelaren spreken vrijdagmorgen van een bloedbad. De klokverkopen bij FloraHolland laten deze week 25 procent lagere prijzen zien.

Coronacrisis+zorgt+voor+bloedbad+in+sierteeltsector
© FloraHolland

'We zien een ongekend grote daling in meerdere productgroepen', zegt woordvoerder Michel van Schie tegen Nieuwe Oogst. De weggevallen vraag in Azië en nu ook Italië heeft grote impact. Kwekers met producten die populair zijn in Italië worden hard getroffen. 'Dat geldt ook voor Italiaanse leden van Royal FloraHolland', duidt hij. 'Die productie kon tot voor kort nog naar Nederland worden getransporteerd, maar dit is inmiddels veel lastiger.'

Handelaren die vrijdagmorgen inkopen op de klok spreken van een bloedbad. Ze zien sterkere effecten optreden dan de rest van week 11 het geval was. Dit mogelijk als reactie op de strenge kabinetsmaatregelen die donderdag genomen werden om de coronacrisis in te dammen.

Verkoop volledig weggevallen

Handelsbedrijven die veel naar Italië exporteren, zien hun verkoop volledig wegvallen. De consumptie van sierteeltproducten in landen waar het sociale leven tot stilstand komt, zal sterk afnemen. Anders dan voedsel kunnen de bloemen en planten nu even gemist worden, is de conclusie van veel consumenten.

De coöperatie staat in nauw contact met andere belangenbehartigers in de sierteeltsector om in Den Haag de stem van de sierteelt krachtig te laten horen

Woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland

'FloraHolland rekent daarom op ondersteunende maatregelen van de overheid zodat sierteeltbedrijven in deze crisis overeind blijven', zegt Van Schie. 'De coöperatie staat in nauw contact met andere belangenbehartigers in de sierteeltsector om in Den Haag de stem van de sierteelt krachtig te laten horen.'

Toekomst staat op het spel

De grootste veilingcoöperatie van Nederland laat weten dat de toekomst van vele gezonde bedrijven op het spel staat. Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) liet donderdag al doorklinken steun te overwegen en desnoods 90 miljard euro in de economie te steken om de BV Nederland breed te stutten.

Binnen de meest actuele richtlijnen van de overheid die FloraHolland volgt, kan de dagelijkse dienstverlening nog worden uitgevoerd. 'Het Crisis Management Team (CMT) bespreekt elke ochtend de actuele ontwikkelingen en neemt waar nodig direct actie', zegt Van Schie.

'Het CMT is voorbereid op elk mogelijk scenario, waarbij de veiligheid en gezondheid van klanten en medewerkers voorop staat. Hierbij wordt het uiterste gedaan om de dienstverlening zo min mogelijk te verstoren en de individuele bedrijfsprocessen van kwekers en kopers zo goed mogelijk te ondersteunen', verzekert hij. Ook hier volgt FloraHolland de aanwijzingen en adviezen van regering, RIVM en GGD.

Begrip en flexibiliteit

De onzekerheid is momenteel groot voor veel mensen en bedrijven, erkent de woordvoerder. 'Dit vraagt veel van ieders begrip en flexibiliteit. Dat geldt ook voor onze kwekers, klanten, branchegenoten en medewerkers.'

De veilingcoöperatie adviseert kopers dringend om vanaf heden in te kopen via KOA (Kopen op Afstand). Hiermee kan FloraHolland aan de nieuwe RIVM-maatregel voldoen: een samenkomst onder honderd personen garanderen. 'Dit doet overigens al 80 procent van de handel.'

Lege tribunes

FloraHolland verzoekt daarnaast alle KOA-gebruikers om de tribune-werkplekken op de veilingvestigingen te mijden. 'Dit is noodzakelijk voor de eigen gezondheid en die van anderen', besluit van Schie. Vooral op de veiling in Rijnsburg wordt doorgaans nog veel fysiek ingekocht.

Het bedrijf verwerkt doorgaans meer dan 100.000 transacties per dag met 30.000 verschillende soorten bloemen en planten. FloraHolland heeft -naast het digitale platform Floriday- vier fysieke marktplaatsen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde waar de handel op 35 veilingklokken passeert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer