Beschikbaarheid Poolse werkkrachten dreigt te stagneren

De problemen met de arbeidsvoorziening in de Nederlandse land- en tuinbouw vanuit Polen worden snel concreter. Vanaf zondag 15 maart worden in verband met de coronacrisis alle internationale trein- en vliegverbindingen stilgelegd en zijn grenscontroles ingesteld bij de Poolse grensovergangen.

Beschikbaarheid+Poolse+werkkrachten+dreigt+te+stagneren
© Joost de la Court

Door de noodmaatregel van de Poolse overheid moeten alle Poolse arbeidskrachten die vanuit andere landen al dan niet met eigen of openbaar vervoer naar huis terugkeren vanaf zondag 15 maart twee weken in quarantaine. Die regeling geldt in ieder geval voor de komende tien dagen. Buitenlanders mogen Polen voorlopig helemaal niet meer in.

Busmaatschappijen

De noodmaatregel heeft weer tot gevolg dat Poolse busmaatschappijen niet meer naar het buitenland willen rijden, omdat de chauffeurs bij terugkeer dan ook zelf in quarantaine moeten. Naar Nederland rijden kan dan wel, maar de terugkeer is een probleem.

'Daarmee is er dus geen Poolse chauffeur meer te vinden die nog op Nederland wil rijden', stelt Martijn Donker van de Taskforce Arbeid van LTO Nederland vast. 'Daarbij is de situatie nog heel erg onduidelijk, de berichten veranderen met het uur. We treden maandag in contact met de Nederlandse overheid om een oplossing te vinden. De Poolse arbeidskrachten zijn erg hard nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer