Poolse sapproducenten verzetten zich tegen suikertaks

Sapproducenten in Polen verzetten zich tegen een nieuwe suikerbelasting. Die is schadelijk voor fruittelers en sapfabrikanten, stellen zij.

Poolse+sapproducenten+verzetten+zich+tegen+suikertaks
© Nieuwe Oogst

Het Poolse ministerie van Volksgezondheid wil de nieuwe belasting opleggen om consumenten te ontmoedigen gezoete producten te kopen, meldt Agroberichten Buitenland van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens de sapproducenten gaat het om een ordinaire belastingmaatregel die alleen is bedoeld om de staatskas te spekken.

De sapproducenten, verenigd in een unie, wijzen op de negatieve gevolgen voor de Poolse economie en stellen dat de wet een industrie discrimineert die maar 19 procent van de suikerconsumptie vertegenwoordigt. Terwijl juist door de sector de afgelopen jaren stappen zijn ondernomen om de suikerconsumptie in te dammen.

Bierfabrikanten buiten schot

Dit is bijvoorbeeld gebeurd door drankenlijnen te introduceren zonder toegevoegde suikers. De unie stelt dat andere industrie buiten schot blijft in de beoogde nieuwe wet. Als voorbeeld worden bierfabrikanten genoemd, die suiker toevoegen aan hun dranken.

De verwachting is dat de nieuwe belastingmaatregel leidt tot een kleinere consumptie van sappen en dranken. De schatting is een teruggang van 37 procent. 'Duizenden banen gaan zo verloren en de import van sappen zal toenemen', waarschuwt de unie van sapfabrikanten. De Poolse ministerraad moet zich nog uitspreken over de nieuwe suikertaks.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer