Vijf vragen over eindbod cao Glastuinbouw

De onderhandelingen met de werknemersorganisaties over een nieuwe cao voor de glastuinbouw zijn vorige week vastgelopen. Dat levert veel vragen op bij tuinders en leden van LTO en Glastuinbouw Nederland. Er is een nieuw eindbod van FNV en CNV Vakmensen.

Vijf+vragen+over+eindbod+cao+Glastuinbouw
© Vidiphoto

Waarom is er nog geen nieuwe cao?

De inzet van de werkgeversorganisaties onder glas was nadrukkelijk om tot een cao te komen. Maar geen of beperkte medewerking aan de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) maakt dat het proces is afgebroken. Er was vanuit de bonden onvoldoende bereidheid om de gevolgen van de WAB voor seizoensarbeid op te vangen. Een loonbod van 4,5 procent over achttien maanden werd afgewezen.

Wat behelst het nieuwe eindbod?

FNV en CNV Vakmensen hebben deze week zelf een nieuw eindbod verstuurd aan de werkgevers in de glastuinbouw. De bonden stellen een loonsverhoging voor van 2 procent per 1 maart 2020, 1 procent per 1 september 2020 en 1,5 procent per 1 maart 2021 voor alle lonen. 'Dit is wat er gemiddeld in Nederland wordt afgesproken', zegt Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen.

De bonden willen ook dat er een studie wordt gedaan naar de mogelijkheid om een effectieve en doelmatige zwareberoepenregeling op te nemen in de cao.


Wat eisen de bonden verder?

Evenals de overheid willen ze de hoeveelheid flexcontracten terugdringen in de sector. FNV en CNV Vakmensen stellen dat de werkgevers vergaand willen afwijken van de WAB. De bonden zeggen daar gedeeltelijk in te willen meegaan.

De verschillen van inzicht spitsen zich vooral toe op in welke mate de werkgever de tijd waarop iemand moet komen werken, op het laatste moment mag wijzigen en extra compensatie hiervan. Verder eisen de bonden onder meer een vast contract na twaalf maanden en afspraken over de verjaringstermijn van vakantiedagen.

Wat als de werkgevers nee zeggen?

De werkgevers krijgen van de bonden twee weken de tijd om te antwoorden op het eindbod. 'Als de werkgevers ons eindbod niet accepteren, dan gaan we ons samen met de leden beraden op verdere stappen om druk op de werkgevers in de glastuinbouw te zetten', zegt Sander Martins, FNV-bestuurder Agrarisch Groen. 'We hopen via deze weg toch tot een goede cao te komen.'

Wanneer pas ik nu welke regel toe?

Hier zijn veel uitzonderingen voor verschillende situaties, juist nu de oude cao is afgelopen en de nieuwe nog niet is afgesloten. Werkgevers die door de bomen het bos niet meer zien, kunnen op de themapagina Arbeid bij Glastuinbouw Nederland een uitgebreid document vinden met de meestgestelde vragen of de Werkgeverslijn land- en tuinbouw bellen.

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  80 %
 • Zondag
  16° / 12°
  50 %
Meer weer