FNV en CNV doen cao-eindbod werkgevers glastuinbouw

FNV en CNV Vakmensen hebben zelf een nieuw eindbod verstuurd aan de werkgevers in de glastuinbouw. Daar is nog geen cao tot stand gekomen. Een eerder loonbod van 4,5 procent over achttien maanden bleek niet voldoende voor de bonden.

FNV+en+CNV+doen+cao%2Deindbod+werkgevers+glastuinbouw
© Thierry Schut

'De reden om de onderhandeling eerder te stoppen, is dat de werkgevers vergaande afwijkingen op de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) willen opnemen', zegt Sander Martins, FNV-bestuurder Agrarisch Groen. 'We hopen via deze weg toch tot een goede cao te komen.'

De werkgevers krijgen van de bonden twee weken de tijd om te antwoorden op het eindbod. 'Als de werkgevers ons eindbod niet accepteren, dan gaan we ons samen met de leden beraden op verdere stappen om druk op de werkgevers in de glastuinbouw te zetten.'

Hoe laat komen werken?

FNV en CNV stellen dat de werkgevers vergaand willen afwijken van de WAB. De bonden zeggen daar daar gedeeltelijk in mee te willen gaan. De verschillen van inzicht spitsen zich vooral toe op in welke mate de werkgever de tijd waarop iemand moet komen werken op het laatste moment mag wijzigen.

'Als een werknemer al naar het werk is gereisd, kan de werkgever de tijd niet meer wijzigen'

Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen

'Flexkrachten combineren hun werk vaak met ander werk of met zorg thuis. Ze moeten niet in de problemen worden gebracht als werkgevers plotseling van ze verwachten dat ze hun werk pas de volgende dag beginnen', zegt Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen.

Aanvangstijd wijzigen

De bonden stellen dat de aanvangstijd van een dienst zonder extra compensatie wel verzet mag worden naar een later tijdstip op dezelfde werkdag. Maar deze werknemer kan vervolgens niet verplicht worden om na de eindtijd van de oorspronkelijke oproep door te werken.

Ook moet de wijziging van de aanvang van de arbeidstijd wel vooraf gemeld worden door de werkgever. Als een werknemer al naar het werk is gereisd, kan de werkgever de tijd niet meer wijzigen, bepleiten FNV en CNV.

Afzeggen werk door werkgever

Een werkgever moet een werknemer volgens de WAB minimaal vier dagen voor aanvang van de werkzaamheden oproepen. FNV en CNV Vakmensen willen daar wel van afwijken. Maar alleen als de werknemer daarvoor een vergoeding ontvangt. 'Hoe later de werkgever zijn medewerkers afzegt, hoe hoger de vergoeding is die hij moet betalen', aldus Martins.


FNV en CNV leggen in hun eindbod een loonsverhoging neer voor alle lonen: 2 procent erbij per 1 maart 2020, 1 procent per 1 september 2020 en 1,5 procent per 1 maart 2021. 'Dat is wat er gemiddeld in Nederland wordt afgesproken', zegt Warnaar. De bonden willen tevens dat er een studie wordt uitgevoerd naar de mogelijkheid om de zware-beroepen-regeling op te nemen in de cao. Ook in deze sector wil FNV de hoeveelheid flexcontracten terugdringen.

Vast contract

'Daarom hebben we in het eindbod opgenomen dat werkgevers iemand een vast contract moeten aanbieden na twaalf maanden. Het vaste contract moet gebaseerd zijn op het gemiddeld aantal uren dat iemand heeft gewerkt in dat jaar ervoor', vertelt Martins.

Daarnaast willen de bonden afspraken maken over de verjaringstermijn van vakantiedagen. 'Wij kunnen leven met het feit dat dit naar twee in plaats van vijf jaar wordt teruggebracht, maar wel onder de voorwaarde dat dit niet geldt voor de bestaande opgebouwde dagen.'

Ook moeten werkgevers voldoende inzichtelijk maken aan werknemers welke dagen als eerste dreigen te verlopen, stelt Warnaar. In de glastuinbouw werken op piekmomenten 125.000 werknemers, waarvan 35.000 vast in dienst.

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer