Uitrol+perceelregistratie+start+in+noorden+van+het+land
Nieuws
© RVO

Uitrol perceelregistratie start in noorden van het land

De uitrol van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) start in het noorden van het land. Vanaf 19 mei worden wekelijks duizend boeren en tuinders door RVO aangeschreven.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil dit jaar 20.000 landbouwbedrijven de benodigde BGT-check voor hun percelen laten uitvoeren. In 2021 moet de teller op 30.000 boeren en tuinders staan.


Iedere boer en tuinder krijgt met de BGT-check eenmalig de kans om de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) te controleren. Hiermee kan de boer, indien RVO akkoord gaat, eventuele fouten in de registratie van percelen laten corrigeren.

Een en dezelfde kaart

De nieuwe registratie van landbouwpercelen maakt onderdeel uit van de Basisregistratie Grootschalige Topografie. Daarmee schakelt de overheid over op één digitaal vastgelegde topografie voor heel Nederland. Dat moet ertoe leiden dat alle overheidsdiensten straks uitgaan van een en dezelfde kaart. De afmeting van een sloot op de kaart van het waterschap of Rijkswaterstaat is dan exact hetzelfde als die op de kaart van de RVO.

We kiezen ervoor om alle wijzigingen te laten zien, ook de hele kleine

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland start de uitrol bij boeren en tuinders in de noordelijke provincies en zakt dan op de landkaart naar beneden. Vanaf 19 mei aanstaande krijgen wekelijks duizend boeren een oproep om een online BGT-check uit te voeren.

Op de nieuwe digitale kaarten zijn de verschillen tussen de oude en nieuwe perceelgrenzen aangegeven (zie foto). Rood is de oude begrenzing. Blauw is de nieuwe BGT-begrenzing. Met de BGT-check kunnen boeren en tuinders door stipjes op de digitale kaarten te plaatsen, aangegeven als ze het niet eens zijn met een wijziging.

Beslissing uitrol

Ervaringen uit de testfase met de eerste duizend boeren en tuinders leidden tot de beslissing om de uitrol van het noorden naar het zuiden van het land uit te voeren. Het bleek dat gebruikers van aangrenzende percelen 'meeliften' op de BGT-check van de buren. Hierbij ging het om zo'n 2.500 aangrenzende percelen. De oorzaak ligt in het kriskras door Noord-Nederland aanwijzen van de testboeren.

Dit is een ongewenste situatie, concludeert de RVO na de testfase, want bij zo'n zevenhonderd boeren kon de registratie hierdoor niet definitief worden gemaakt. Dat is de reden dat slechts 218 boeren uit de testfase de BGT-registratie kunnen gebruiken voor de gecombineerde opgave. Door de uitrol van de BGT-check in aaneengeschakelde gebieden moet dit probleem worden voorkomen.

Draagvlak creëren

Door de nieuwe nauwkeurige luchtfoto's – met resolutie van 10 bij 10 centimeter, de oude hadden 25 bij 25 centimeter - moeten slepende bezwaarprocedures tot het verleden gaan behoren. Belangrijk bij de invoering van het nieuwe systeem is dat boeren en tuinders de aangeboden BGT-check uitvoeren, zegt Roelof van der Wal, BGT-deskundige bij RVO. 'Daarmee willen we draagvlak creëren en de weerstand en het aantal bezwaarschriften verminderen. Door deze controle kunnen we de onmiskenbare fouten in het referentieregister verbeteren.'

De kans om zelf een BTG-check uit te voeren, is eenmalig. Dit is overigens geen verplichting. In de testfase liet 28 procent deze mogelijkheid voorbijgaan. Deze boeren en tuinders gingen ongezien akkoord met de nieuwe registratie van de percelen die zij gebruiken. 18 procent ging direct akkoord na inzage en nog eens 5 procent na het controleren van de percelen.

In de testfase met de eerste duizend boeren en tuinders werd ongeveer 20 procent van de opmerkingen gehonoreerd. 'We kiezen ervoor om alle wijzigingen te laten zien, ook de hele kleine. Een opmerking bij een kleine wijziging werd niet aangepast, we sturen alleen op de grote oppervlakten', zegt Van der Wal.

In tien weken afronden

Hierbij moet worden opgemerkt dat de helft van alle stippen in de testfase werd geplaatst door 6 procent van de boeren. 42 procent van de boeren had opmerkingen bij de nieuwe kaarten. Al die stipjes worden door het RVO bekeken. Indien nodig worden deze telefonisch besproken met de melders. Streven is om registraties in maximaal tien weken af te ronden, zegt Sjoerd Oudenhuijzen, RVO-projectmanager BGT. 'Maar het mag ook in een dag.'

Doel van de operatie is om de werkelijke situatie in beeld brengen, zegt Oudenhuijzen, erop wijzend dat in de nieuwe registraties het totaal aan landbouwgrond is toegenomen ten opzichte van de oude kaarten.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer