Zwakke+perceelsregistratie+kost+Grieken+geld
Nieuws
© Cork

Zwakke perceelsregistratie kost Grieken geld

Brussel gaat Griekenland korten op de betalingen in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Aanleiding is het feit dat de Grieken hun perceelsregistratie nog steeds niet op orde hebben.

De Europese Commissie maakte vanmiddag bekend dat 17 miljoen euro wordt ingehouden op de GLB-uitkering. Het is de eerste keer dat de Europese Unie (EU) de maatregel toepast.

'Het is uitermate belangrijk dat onze regels worden gerespecteerd', motiveert de nieuwe Landbouwcommissaris Phil Hogan de maatregel. Griekenland was herhaaldelijk gewaarschuwd.

Vooruitgang geboekt

De afgelopen jaren is volgens Hogan wel vooruitgang geboekt, maar de perceelsregistratie voldoet nog steeds niet aan de EU-eisen. Het vermoeden bestaat dat er meer land is geregistreerd dan de Griekse boeren werkelijk in cultuur hebben.

Daardoor is de kans groot dat de uitbetalingen aan de boeren gebaseerd zijn op onjuiste gegevens. De korting van 17 miljoen euro is gebaseerd op schattingen van het risico op overbetaling.

Kortingen

Enkele jaren geleden had Brussel kritiek op de Nederlandse perceelsregistratie. Dat heeft echter nooit geleid tot kortingen op de GLB-uitkeringen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer