Tomatensector+blijft+in+ban+van+ToBRFV%2Dvirus
Achtergrond
© Tony Tati

Tomatensector blijft in ban van ToBRFV-virus

De sector raakte dit jaar ernstig opgescheept met het ToBRFV-virus, dat vruchten en blad aantast. Besmette tomaten zijn niet schadelijk, maar wel onverkoopbaar. Bedrijven zitten op slot voor elke betreder die niet noodzakelijkerwijs naar binnen hoeft. Ook gedurende 2020, is de verwachting.

Experts zoeken naarstig naar oplossingen om het persistente virus te verslaan. Zolang het ei van Columbus nog niet gevonden is, worden alle werknemers gehouden aan strenge hygiënemaatregelen om het besmettingsgevaar in te dammen. Deze situatie zal in heel 2020 voortduren, denken ondernemers.

Ook bij Glastuinbouw Nederland heerst deze vrees. 'Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateert dat de vondsten en verdenkingen niet alleen meer voor het Westland gelden, maar ook voor de andere glastuinbouwgebieden in Nederland', zegt woordvoerder Jakoline van Straalen.

Hygiënemaatregelen moeten tijdens de teeltwisseling strak worden gevolgd

Jakoline van Straalen, woordvoerder Glastuinbouw Nederland

Snelle verspreiding

Binnen tuinbouwgebieden vond dit jaar soms snelle verspreiding plaats. Deze ontwikkelingen ziet de tuinbouwkoepel wereldwijd. Ook in Duitsland waren zeven bedrijven in eenzelfde regio besmet.

ToBRFV is voor het eerst in 2016 in Jordanië beschreven, in 2017 in Israël. Het virus is vorig jaar in Duitsland en Mexico geconstateerd. Recent in Italië, Canada, Turkije, China, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en dit jaar dus ook in Nederland.

Israël

Het nieuwe virus dook achteraf gezien al in 2014 op in Israël, maar was toen nog een 'onbeschreven soort', namelijk 'Maayan et al'. 'In Israël heeft het zich binnen een korte tijd sterk verspreid', weet van Straalen. Het virus doorbreekt de resistentie die de meeste tomatenrassen hebben tegen tobamovirussen, ToMV en TMV, bleek uit onderzoek.

Het werd steeds duidelijker dat dit virus zich makkelijk verspreidt over diverse geografisch gebieden, dat het zeer persistent is en dat het wellicht lang kan overleven.

Oneindig vaak handen wassen

Reden voor telers om alle zorg te besteden aan ontsmetting. Dat betekent oneindig vaak handen wassen, in elk pad nieuwe handschoentjes en bij elke teelt een ander schaartje gebruiken. Werkmaterialen en bedrijfskleding moeten consequent worden ontsmet en er is veel aandacht voor de teeltwisseling.

Dit alles vormt slechts de basis. Ook de kantine, kantoren, mobiele telefoons, handtassen en sieraden zijn verdacht. Technisch personeel van andere bedrijven wordt geweerd, of wanneer noodzakelijk alleen onder dezelfde voorwaarden toegelaten. Gezelligheidsbezoekjes van collega-ondernemers werden niet op prijs gesteld. En dat zal volgend jaar niet anders zijn.

Dertien gevallen

De NVWA maakte onlangs de balans van 2019 op. Dit betreft landelijk dertien bevestigde gevallen. Zes in de gemeente Westland, vier in Hollands Kroon, twee in Brielle en één in Reimerswaal. Er zijn acht zware verdenkingen, waarvan vier in het Westland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer