Commissie+onderzoekt+geborgde+zetels+waterschap
Nieuws
© Han Reindsen

Commissie onderzoekt geborgde zetels waterschap

De adviescommissie die de functie van de geborgde zetels bij waterschapsbesturen gaat onderzoeken, is benoemd. Dat meldt de Unie van Waterschappen. De commissie heeft de opdracht om alle argumenten boven tafel te krijgen om een afgewogen beeld te vormen over de manier waarop het waterschapsbestuur wordt samengesteld.

De commissie heeft als doel om twee hoofdvragen te beantwoorden. De eerste vraag is: zijn er ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering, die maken dat je anders moet kijken naar de wijze waarop belangen in het waterschapsbestuur zijn geborgd? De tweede opdracht luidt: de huidige systematiek van bestuurssamenstelling is gebaseerd op het principe 'belang-betaling-zeggenschap'. Wat betekenen uw eventuele wijzigingsvoorstellen voor dit principe en de functionele democratie?


Toezegging Tweede Kamer

De commissie is benoemd door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij heeft de Tweede Kamer in juli 2019 toegezegd zo'n commissie in te stellen. De minister heeft gezocht naar commissieleden met deskundigheid vanuit verschillende achtergronden: kennis van openbaar bestuur, waterschappen en staatsrecht, de breedte van het politieke speelveld, en de wetenschap.

De commissie bestaat uit Jan Boelhouwer (voorzitter/burgemeester gemeente Gilze en Rijen), Ina Adema (burgemeester gemeente Lelystad), Paul van Erkelens (oud-dijkgraaf Wetterskip Fryslân), Solke Munneke (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen) en Richard van Zwol (staatsraad Raad van State). De Unie van Waterschappen heeft begrepen dat de commissie interviews plant met diverse betrokkenen en deskundigen. De commissie brengt voor 1 juni advies uit aan de minister.


Geborgde zetels

Geborgde zetels zijn zetels in de waterschapsbesturen die zijn gereserveerd voor vertegenwoordigers uit de agrarische sector, het bedrijfsleven en natuurorganisaties. De vertegenwoordigers van de bedrijven worden aangewezen door LTO en de Kamer van Koophandel. In de politiek staat het voortbestaan van deze zetels geregeld ter discussie.

Weer

 • Vrijdag
  10° / 4°
  15 %
 • Zaterdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
Meer weer