Hunze+en+Aa%27s+investeert+800%2E000+euro+tegen+droogtestress
Nieuws
© Twan Wiermans

Hunze en Aa's investeert 800.000 euro tegen droogtestress

Waterschap Hunze en Aa's trekt bijna 800.000 euro uit om knelpunten aan te pakken die de afgelopen twee zomers zorgden voor droogtestress.

Hunze en Aa's heeft de twee droge zomers geëvalueerd. Daaruit blijkt dat het watersysteem in Noordoost-Drenthe en Oost-Groningen tegen de grenzen aanloopt van wat mogelijk is om de nadelige gevolgen van aanhoudende droogte te beperken. Op enkele locaties is nog verbetering mogelijk en die worden op korte termijn aangepakt, belooft het waterschap.

Het watersysteem van Hunze en Aa's is bij droogte aangewezen op aanvoer van IJsselmeerwater. Voor een gezonde grondwaterstand is het gebied afhankelijk van voldoende neerslag in het najaar, winter en voorjaar. 'In 2019 bleven vooral de grondwaterstanden achter, mede door het relatief droge najaar ervoor', schrijft het waterschap in de evaluatie.

Aanpassingen watervoorziening

De seizoensaanvulling van het grondwater schiet hierdoor tekort. Deze twee jaren lieten zien dat we op een aantal plekken in ons gebied aan het einde van onze capaciteit zitten. Op andere plekken kunnen we met aanpassingen de watervoorziening in de zomer verbeteren', schrijft het waterschap in de evaluatie.

Knelpunten zijn twee aansluitingen op het Stadskanaal en de inlaten van het Veenmarkengebied, naast te kleine duikers in de Laudermarke en Rhederveld. Die worden nu aangepakt.

Droogtebestendig

Voor een beter droogtebestendig Drentsche Aa-gebied, waar geen wateraanvoer mogelijk is, wordt op dit moment gekeken welke grondwateronttrekkingen nog niet in kaart zijn gebracht. 'We zijn nog bezig met de analyse', zegt Jan van der Laan van het waterschap.

Die analyse wordt dan gedeeld met een klankbordgroep van boeren uit het gebied. 'Voor toekomstig beleid houden we zo veel mogelijk rekening met het agrarisch belang, naast de plichten en verantwoordelijkheden die we hebben naar de natuur', belooft hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer