Grondwaterstanden+Vechtstromen+weer+op+peil
Nieuws
© Twan Wiermans

Grondwaterstanden Vechtstromen weer op peil

Met uitzondering van een aantal plaatsen op hoge zandgronden is de droogte in het werkgebied van waterschap Vechtstromen weer op peil. Het waterschap meldt dat de grondwaterstanden zijn hersteld en dat het groeiseizoen dit jaar niet met een grote achterstand begint.

Vechtstromen waarschuwt wel dat het niet zo is dat de natuur zich overal al heeft hersteld. 'Droogte is best ingewikkeld. En het betekent ook niet voor iedereen hetzelfde. Zo kan de weerman op radio en tv zeggen dat de droogte voorbij is, omdat het al een paar dagen regent. Maar de tuinier en de agrariër zitten dan misschien nog steeds met een veel te droge bodem', zegt Robert de Lenne, droogtecoördinator van het waterschap.

Volgens De Lenne is voor hem als hydroloog het grondwaterpeil van belang. 'En als het zo droog is geweest als de afgelopen zomers, dan duurt het vaak maanden voordat het grondwaterpeil zich weer heeft hersteld. En dan heb je nog de natuur. Het gras is na een beetje regen al snel weer groen, maar veel natuur heeft ruim de tijd nodig om te herstellen. En soms gebeurt dat ook niet. Dan keren bepaalde planten en dieren niet meer terug in hun voormalige leefgebied.'

Waterrobuust

Het waterschap zegt dat de klimaatextremen van de afgelopen twee jaar op termijn weleens heel gewoon kunnen worden. Daarom wordt hard gewerkt om het werkgebied waterrobuust te maken. Op die manier kan Vechtstromen in de toekomst lange periodes van droogte beter opvangen en is het waterschap tegelijkertijd beter voorbereid op wateroverlast.

De grafieken voor de meetpunten Hoogeveen en Twenthe laten zien dat het neerslagtekort is ingelopen. De zwarte lijn staat daar weer op nul. Wel is te zien dat normaal (de blauwe lijn) er een ruim overschot aan neerslag is in deze tijd van het jaar. Op de hoge zandgronden is de grondwaterstand nog niet overal hersteld ondanks de grote hoeveelheid regen. Voor die gronden zou het dan ook goed zijn als er daar tot de start van het groeiseizoen op 1 april nog voldoende regen valt.

Droogtegrafiek meetpunt Hoogeveen van waterschap Vechtstromen
Droogtegrafiek meetpunt Hoogeveen van waterschap Vechtstromen © Waterschap Vechtstromen

Droogtegrafiek waterschap Vechtstromen, meetpunt Twenthe
Droogtegrafiek waterschap Vechtstromen, meetpunt Twenthe © Waterschap Vechtstromen

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer