Landbouwgronden niet voor bos inruilen

De boer moet niet hoeven concurreren met de overheid om landbouwgrond voor de nieuwe bosstrategie van de overheid.

Landbouwgronden+niet+voor+bos+inruilen
© Laurens Eggen

Dit zegt Ben Haarman, namens LTO Nederland in reactie op het bossenplan dat LNV-minister Carola Schouten deze week lanceerde. De portefeuillehouder natuur- en landschapsontwikkeling wil dat boeren niet belemmerd worden in hun bedrijfsvoering. 'Als dreigt dat verplicht landbouwgrond moet worden geleverd, dan is LTO daar tegen.'

In Nederland moet er de komende tien jaar 37.000 hectare bos worden aangeplant. Deze ambitieuze doelstelling is volgens het kabinet nodig voor herstel van biodiversiteit en om de Klimaatdoelen te behalen.

Schouten heeft haar bosstrategie naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan betekent een uitbreiding van 10 procent van het huidige bosoppervlak. Voor uitwerking ervan voert de minister overleg met de provincies. Deze zomer moet er een plan van aanpak liggen.


Haarman ziet een gebrek aan integraliteit van de diverse opgaven. 'Er is al veel gekapt in het verleden.' Tot voor kort gebeurden veel inspanningen rondom water, biodiversiteit en boerenbelang te los van elkaar, duidt hij. 'Bovendien kan ook in de landbouw zelf biodiversiteit worden gerealiseerd.'

Integraal

De nieuwe aanplant van bomen kan volgens de landbouwminister plaatsvinden in bestaande natuurgebieden en daarbuiten. Ze ziet tevens mogelijkheden in de kringlooplandbouw.?Het ministerie denkt dat er ook nieuwe ruimteclaims te verwachten zijn, voor woningbouw, waterveiligheid en de energietransitie. Volgens de bewindsvrouw kunnen deze thema's elkaar versterken en versnellen.

'Schouten vindt dat de natuur versterkt moet worden waar het kan, maar LTO maakt het voorbehoud dat het bosbeleid een optimale uitwerking moet hebben voor alle opgaven, inclusief landbouw en een verdienmodel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer