Mesdagfonds%3A+%27Boeren+dragen+veel+minder+bij+aan+stikstofuitstoot%27
Nieuws
© Niels de Vries

Mesdagfonds: 'Boeren dragen veel minder bij aan stikstofuitstoot'

Boeren zijn verantwoordelijk voor zo'n 23 procent van de neerslag van stikstof in Nederland en niet voor 46 procent, zoals het RIVM meldde. Dat blijkt uit het rapport van het Mesdag Zuivelfonds dat in handen is van het AD. Het Mesdag Zuivelfonds zegt zelf in een reactie dat het AD de verkeerde conclusie heeft getrokken en dat de cijfers onjuist zijn.

Volgens het Mesdag Zuivelfonds kloppen ook de stikstofberekeningen van het RIVM niet. Het fonds heeft berekeningen gemaakt waaruit dit zou blijken. Deze bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd in Den Haag. De industrie en het verkeer spelen volgens het fonds een veel grotere rol bij de uitstoot en neerslag van stikstof dan blijkt uit het rekenmodel dat door het RIVM wordt gebruikt.


Het Mesdag Zuivelfonds, een belangenorganisatie voor de veehouderij, en de Stichting Stikstofclaim eisten in december in een kort geding dat de Nederlandse staat alle brondata zou overhandigen waarop de RIVM-berekeningen zijn gebaseerd. De rechter in Leeuwarden oordeelde dat de staat dat zelf mocht bepalen, maar het RIVM heeft de meeste gegevens alsnog aangeleverd.

Opnieuw doorgerekend

Het Mesdag Zuivelfonds heeft de cijfers opnieuw doorgerekend, gebruikmakend van data uit nieuw lopend onderzoek van onder meer de Universiteit van Amsterdam. Het complete rapport van de UvA, met lokale metingen die worden gedaan bij boerenbedrijven, verschijnt pas komende zomer. Gezien de urgentie van het onderwerp heeft het Mesdag Zuivelfonds onderzoeksresultaten gebruikt die nu al beschikbaar zijn.

De belangenorganisatie constateert nu dat de industrie voor 12 procent verantwoordelijk is voor stikstofuitstoot en het verkeer voor 17 procent, meldt het AD. Ook stelt het Mesdag Zuivelfonds dat de scheepvaart voor 8 procent bijdraagt. Het RIVM rekent deze categorieën duidelijk minder uitstoot toe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer